خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | فروپاشی سنت بزرگ
خودآگاهی ملی
قسمت بیست و چهارم
تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه
مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی
در میانهی سدهی نوزدهم، نقاشی انگلیس، بر سنت مردمنگاری هاگارث و ناتورالیسم کانستبل تکیه زد که در پی آن «انجمن اخوت» پدیدار شد؛ و سردمدارانش «رستی»، «هلمن هانت» و «میلر» بودند و آثارشان بیانگر نوعی بازگشت به رمانتیسم بود. مشهورترین محصول آن اثر «فردمواکس براون» (۱۸۲۱-۱۸۹۳) بود؛ پردهی افلیا اثری از میلر، چنان صحنهی غرقشدن را بازسازی کرده که انگار خود شاهد رویداد بوده است.
میلر، در سال ۱۸۵۳ به عضویت غیررسمی آکادمی شاهی پذیرفته شد؛ و در سالهای بعد تنها یک نقاش آکادمیک بود.
ویلیام هلمن هانت (۱۸۲۷-۱۹۱۰) تا آخر عمر به آرمانهای رافائلیسم وفادار ماند و افسانههای کهن مذهبی را در تصاویر عکسگونه زنده کرد.
هنری والیس (۱۸۳۰-۱۹۱۶)؛ پردهی مرگ چندتن او بسیار در تلطیف واقعیت کوشیده است.
هاگس (۱۸۳۲-۱۹۱۵)؛ پردهی عشق بهاری او تناقضهای زندگی روحی عصر ویکتوریایی را بازتاب میبخشد. وابستگی نقاشی به ادبیات در آثار «ویلیام پاول فریت» (۱۸۱۹-۱۹۰۹) جلوهای خاص دارد. در همین زمان نقاشانی در انگلستان فعالیت دارند که میکوشند حالتها و موقعیتهای نمایشی خاص را برجسته نمایند؛ موضوعات پردههای اینان را در آثار «دیکنز» و «زولا» میتوان بازیافت.
در روسیهی سدهی نوزدهم، تکیهی نقاشی بر فرهنگ ملی و بومی بیش از هرجای دیگر بود؛ محتوای اصلی آن توصیف زندگی فردی و اجتماعی در جامعهی روسیه بود؛ از اینرو ادبیات، منبعی بسیار غنی برای نقاشانی بود که در راه مبارزه، جهت دگرگونی روابط خود با سایر روشنفکران مترقی همگام بودند. با این حال نقاشی رئالیستی روس، بهندرت توانست به قلههایی که ادبیات فتح کرده بود دست یابد.
«الکساندر ایوانف» (۱۸۰۵-۱۸۵۶)، از پیشگامان برجستهی واقعگرایی روس، پردهی ظهور مسیح او، توصیف مضمونی مذهبی نیست؛ آرمانی اخلاقی و اجتماعی نیز در آن بیان شده است.
«پاول فدتف» (۱۸۱۵-۱۸۵۲)؛ او روش مشاهدهی مستقیم و ملموس زندگی را برگزید و به مردمنگاری پرداخت. در این رابطه گفته است: «آثار کارگاهی من اندک بودند؛ فقط یکدهم. کار اصلی من در خیابانها و خانههای مردم بود؛ من پژوهشگر زندگی بودم و سخت کوشیدم با دو چشم خود به آن بنگرم.»
«نیکلای گه» (۱۸۳۴-۱۸۹۴) یکی از این نقاشان بود. او برخلاف ایوانف، داستانهای «انجیل» را با تفسیری هراسانگیز بازسازی کرد. توصیف بسیار دقیق او از زشتیها و پستیهای زندگی، آرمانگرایی معکوس و در عینحال، اعتراض اجتماعی روشنفکران مترقی را بازتاب میبخشید.
«واسیلی پرف» (۱۸۳۳-۱۸۸۲)؛ در جریان تحول اوضاع اجتماعی و سیاسی به نتایج فکری تازهای رسید؛ او از پیشگامان جنبش رئالیستی دههی شصت به شمار میآید؛ پردهی تشییع جنازه یکی از آثار برجستهی اوست.
«ایوان نیکلایوچ کرامسکوی» (۱۸۳۷-۱۸۸۷)؛ تأثیری مهم بر تحول نقاشی روس گذاشت؛ حرکت مترقی نقاشان جوان را سامان داد که به همبستگی هنرمندان پترزبورگ، مسکو و تشکیل انجمن نمایشگاههای سیار انجامید.
در سال ۱۸۷۱ فعالیت نمایشگاههای سیار آغاز شد؛ یعنی اندکی قبل از برگزاری نخستین نمایشگاه گروهی امپرسیونیستها در فرانسه. انجمن نقاشان سیار، از هنر واقعگرا جانبداری میکرد و نخستین نقاشان برجستهی آن عبارت بودند از: رگه و پرف که بعدها ساویتسکی، سوریکف و رپین به جمع ایشان پیوستند.
«کنستانتین ساویتسکی» (۱۸۴۴-۱۹۰۵)؛ از نقاشان هدفمند و معتقد در انجمن نقاشان سیار بود.
«ویکتور وازنتسف» (۱۸۴۸-۱۹۲۶)؛ از نخستین نقاشانی بود که افسانههای قومی را موضوع کار خود قرار داد و کلیسایی در شهر کیف را به شیوهی بیزانسی دیوارنگاری کرد و پردههایی با موضوعات مذهبی ساخت.
«واسیلی سوریکف» (۱۸۴۸-۱۹۱۶)؛ با وانهادن انگارههای بشردوستانه و گاه احساسی به بازنمایی صریح صحنههای تاریخِ گذشته روی آورد. او هنرمندی پرمایه بود؛ ولی در مقایسه با وازنتسف، توان فنی کمتری داشت. سوریکف میگفت: «من نمیتوانم کنش شخصیتهای تاریخ را بدون مردم ـــ بدون جمعیت ـــ درک کنم و ناگزیرم آنها را در خیابانها نشان دهم.»
«ایلیا رپین» (۱۸۴۴-۱۹۳۰)؛ از نمایندگان برجستهی رئالیسم انتقادی روس است و بیش از همکارانش روح انجمن را بازتاب میبخشد. مهمترین اثر او قبل از سفر اروپا، پردهی قایقرانان ولگاست که به منزلهی نقطهی عطفی در نقاشی رئالیستی روس به شمار میآید.
امپرسیونیسم، در نقاشی روس دو ظاهر متمایز یافت؛ از یکسو رئالیستها با بهرهگیری از آموزهی امپرسیونیستی، به منظرهسازی و نقاشی از زندگی روزمره پرداختند؛ و از سوی دیگر نقاشان خیالپرداز، اسلوب امپرسیونیستی و رنگهای درخشان را برای توصیف موضوعات خیالی بهکار بستند.
«والنتین سرف» (۱۸۶۵-۱۹۱۱)؛ که برخی او را «دگای روس» نامیدند؛ پردهی دختری با هلوها، یکی از معروفترین آثار اوست. دربارهاش میگوید: «هدف کلی من تازگی و طراوت است؛ طراوتی خاص که همواره در طبیعت حس میکنید و هرگز در نقاشی نمیبینید.»
«ایوان شیشکن» (۱۸۳۲-۱۸۹۸)؛ که چشماندازهای جنگلی روسیه را با دیدی ناتورالیستی و گاه توأم با احساسگرایی به تصویر میکشید.
«واسیلی پلنف» (۱۸۴۴-۱۹۲۷)؛ که با رنگهای خالصتر و درخشانتر، مناظر و زندگی روستایی را تصویر مینمود.
«ایزاک لویتان» (۱۸۶۱-۱۹۰۰)؛ که با برخورداری از ذهنیت پرمایهی شاعرانه و احساس غنی رنگ، طبیعت بومی را بهصورتی لطیف و روشن و زنده، به دنیای نقاشی آورد.
تنی چند از نقاشان روس، دنیای نور، جو و رنگهای خالص را در صحنه و چشماندازهای روستایی کشف کردند، بیآنکه به نقاشی هوای آزاد بپردازند؛ البته آنها را نمیتوان امپرسیونیست خواند؛ زیرا دیدگاهشان با امپرسیونیستهای فرانسوی متفاوت بود. در آثار آنها، وفاداری به شکل و رنگ طبیعی همچنان بارز بود. این نامها ضمینهساز هنر پیشتاز، آوانگارد، روس در دههی دوم سدهی بیستم بودند.
شمارههای پیشین خلاصه کتاب درجستجوی زبان نو را اینجا بخوانید:
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | جاذبهی واقعیت حال
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | جاذبهی واقعیت حال جاذبهی واقعیت حال قسمت بیست و سوم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی «ادگار دگا» در خانوادهای دولتمند، با منشی اشرافی و روحیهای انزواجو پرورش یافت و در عینحال برونگرا، جستوجوگر و تیزبین بود. او در سال ۱۸۵۵ به …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | فراتر از رئالیسم
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت بیست و یکم: جاذبه واقعیت حال بخش چهارم: فصل سوم: فراتر از رئالیسم تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه مجله آوام: تلخیص دینا صنیعی گوستاو کوربه (۱۸۱۹-۱۸۷۷) از روستا به شهر آمد و با اعتماد بنفس کامل توانست به درون محافل روشنفکری راه یابد، او به سبب تک چهرههایی …
پیدایی جنبش رئالیسم | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
قسمت بیستم: جاذبه واقعیت حال بخش سوم: فصل سوم: پیدایی جنبش رئالیسم تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی رئالیسم در فرانسه پا می گیرد و سپس به سایر کشور ها قدم می گذارد، اگرهدف عام این جنبش را بازنمایی و تفسیر عینی، صادقانه و منصفانه زندگی معاصر بدانیم، تمامی هنرمندانی که …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت نوزدهم: جاذبه واقعیت حال
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | جاذبه واقعیت حال قسمت نوزدهم بخش سوم: فصل اول: درآمد تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی «خصلت عمده قرن ما، شعور تاریخی آن است. از اینرو است که خودمان را به گزارش امور واقع محدود می کنیم.» گوستاو فلوبر غالبا سده نوزدهم را …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هجدهم: پایان نقاشی رمانتیک
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هجدهم: آغاز شکست سنت بخش دوم فصل پنجم تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی دلاکروا یکی از هوشمندترین شخصیتهای سده نوزدهم بود اما وسعت و حساسیت ذهنیش بر نقاش بودن وی اثر منفی می گذارد. نااستواری خصلت ویژه همه آثار اوست. جریان هنر …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هفدهم: رمانتیسم در اوج
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هفدهم: رمانتیسم در اوج بخش دوم فصل چهارم گستره دنیای رمانتیک تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی جان کانستبل (۱۷۷۶-۱۸۳۸) در روستایی در انگلستان متولد شد، او درباره محل تولد خود گفته است”جنگلها، الوار کهنه و پوسیده، دیرکهای لجن گرفته، چینههای آجری، …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت شانزدهم: رمانتیسم در اوج
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت شانزدهم: رمانتیسم در اوج بخش دوم فصل چهارم گستره دنیای رمانتیک تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی روبنس توانایی شگرفی در بازنمایی مظاهر طبیعت داشت؛ اما نقاش طبیعتگرای صرف نبود، زیرا شیوه باروک شکوهمندش را در تفسیر طبیعت نیز اعمال میکرد. کلود تیبرت …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، جریان رمانتیسم
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، جریان رمانتیسم فصل دوم بخش سوم گستره دنیای رمانتیک تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی بنابر تعریف بودلر برخی رمانتیسم را معادل مدرنیسم میگیرد و آن را مشرب دنیای نو میدانند. ریشه رمانتیک از رمانتیسم میآید و در اواخر سده ۱۸ در میان منتقدان ادبی …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، از روکوکو تا کلاسیسیسم نو | قسمت چهاردهم
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، از روکوکو تا کلاسیسیسم نو قسمت چهاردهم | فصل دوم بخش دوم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی ژان باتیست گروز (۱۷۲۵-۱۸۰۵) نقاش فرانسوی، صحنههایی را تصویر کرده که از حیث نتیجه گیری اخلاقی جالباند، ولی از لحاظ هنری چندان ارزشی ندارد. او میکوشید با تجسم …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، روکوکو و سنگینی بار گذشته
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت سیزدهم: فصل دوم بخش اول سنگینی بار گذشته تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی اصطلاح (روکوکو) توسط ایتالیاییها از واژه فرانسوی رکای به معنای صدفها و سنگهای خرد و نامنظمی که برای زینتکاری فضای داخلی به کار میرفت مناسبت داشت. کلاسیسیسم صورتگرا …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، قسمت دوازدهم، سنگینی بار گذشته
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت دوازدهم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو و درآمد فصل دوم سنگینی بار گذشته تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در سالهای پس از جنگ دوم جهانی، گر چه انتزاعگرایی ناب بر …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت یازدهم، واقعیت چیست؟
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت یازدهم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی سرانجام نوگرایی غرب به انتزاعگرایی میرسد. در هنر آبستره تصویر چیزها به سمتی میرود که به وسیله ادراک …
در جستجوی زبان نو | واقعیت از منظر نقاشان امپرسیون تا سورئال
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | واقعیت از منظر نقاشان امپرسیون تا سورئال قسمت دهم: تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول، بخش ششم: پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در اصل خود هنرمند است که با سرشاری قلب خویش به …
پدیده های دنیای نو | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
پدیده های دنیای نو | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت نهم: تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول، بخش ششم: پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی نقاشی رمانتیک انگلیسی که با چهره نگاری آغاز شده بود اکنون در منظره سازی …
چگونگی پیدایش نگارخانه در دنیای هنر
چگونگی پیدایش نگارخانه در دنیای هنر خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید | قسمت هشتم فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس: تلخیص دینا صنیعی یکی از مشخصات دنیای نو گسترش امکانات و همه گیر شدن فرهنگ …
تحول هنر در نوسانات عمیق اجتماعی
تحول هنر در نوسانات عمیق اجتماعی | قسمت هفتم خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس: تلخیص دینا صنیعی مفهوم دنیای نو با تحول انقلابی در چند کشور غربی شکل میگیرد؛ اما به زودی به یک مفهوم عام بدل …
پیشدرآمد عصر جدید خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
پیشدرآمد عصر جدید |قسمت ششم خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی عصر جدید شروع دورانی آکنده از تنوع و تضاد است و مهمترین و نخستین اتفاق آن انقلاب صنعتی است؛ که در پایان سده هجدهم …
عصر باروک سرمنشأ آکادمیسم
عصر باروک سرمنشأ آکادمیسم قسمت پنجم خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو |تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس: تلخیص دینا صنیعیباروک از دورههای تاریخی است که فلسفه هنر و علم بر هم انطباق کامل دارند. همانطور که فیلسوف باروک دیدگاهش را به سوی فضای …
عصر رنسانس تحولی در آموزش هنر | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
عصر رنسانس تحولی در آموزش هنر خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت چهارم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی عصر رنسانس همچنین شاهد تحولی در آموزش هنر است؛ هنرمند دیگر همچون صنعتگر نیست بلکه کسی است که در انتخاب …
رنسانس، ارتقا جایگاه صنعتگر به هنرمند
رنسانس، ارتقا جایگاه صنعتگر به هنرمند خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | تألیف روئین پاکباز، انتشارات نگاه قسمت سوم | تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در رنسانس مفهوم زیبایی برطبق اصول عقلی و منطقی یونان باستان تبیین میشود، آلبرتی زیبایی را به عنوان هماهنگی تمام اجزا …
تأثیر رنسانس در نقاشی | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
تأثیر رنسانس در نقاشی | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت دوم: بستر شکل گیری هنر در دوران رنسانس تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی نقاش اروپایی حدود پنج قرن طبیعت را الگو قرار داده بود و هدفش آن بود که تماشاگر را با دنیایی مشابه با جهان مرئی …
هنر نقاشی در عصر جدید | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی
مرور پرونده های سال ۹۶
دینا صنیعی نقاش و عکاس است، او تا کنون در بیش از ۴ نمایشگاه گروهی شرکت داشته و بیش از یک سال است در زمنیه تلخیص کتاب، تنظیم و تهیه گفتگوها با سایت تندیس همکاری دارد.
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، قسمت دوازدهم، سنگینی بار گذشته
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت دوازدهم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو و درآمد فصل دوم سنگینی بار گذشته تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در سالهای پس از جنگ دوم جهانی، گر چه انتزاعگرایی ناب بر …