خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | در مرز امپرسیونیسم
قسمت بیست و هشتم
تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه
مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی
در دو دههی آخر قرن، اروپا دستبهگریبان بحرانی ناشی از رشد بیسابقهی اقتصادی بود؛ اکنون هنرمند دنیای پیرامون خویش را همچون مجموعهای از امور و رویدادهای بیمعنی میانگارد. او دیگر از همآواشدن با خروش زندگی بازایستاده و تلاش وی بر آن است که معنویت ازدسترفته را در ژرفای دنیای هنر بازیابد. دلزدگی هنرمند از واقعیتهای اجتماعی، او را به طغیان علیه جامعه، نفی مظاهر تمدن و خلوتگزینی میکشاند.
اکنون خود هنر همارز طبیعت انگاشنه میشود. رئالیسم به هنرمند اروپایی میآموزد که در جریان رویارویی با جهان، فرانهادن تاریخ، اسطوره، حکایت و تمامی تصویرهای سنتی امری ممکن است؛ بحران ارزشها میان انسان غربی و محیطش فاصله میافکند؛ از سوی دیگر حسِ غلبه بر واقعیت، انسان غربی را به کنکاش بیشتر وامیدارد.
«خود» و «جهان» از یکدیگر جدا میشوند و تنشی فاجعهآمیز میانشان رخ میدهد. اکنون رابطهی انسان با چیزها بیش از ظاهر مرئی اهمیت پیدا میکند؛ نتیجهی منطقی این امر آن است که هنر وظیفهی بیان این رابطه را بر عهده گیرد.
تغییر بینش هنرمند از بحران درون امپرسیونیسم حاصل شد؛ حرکت تازه را باید پیامد منطقی شیفتگی امپرسیونیستها به وسایل تصویری و ژرفنگری به جهان و چیزهای طبیعی تلقی کنیم؛ در آنزمان وضع بازار هنری در پاریس در سال ۱۸۸۵ چنین بود: پردههای تاریخی و نظامی و مردمنگاری در نمایشگاههای دولتی و خصوصی ارائه میشدند و خریداران بورژوا را جلب میکردند؛ یکی از دلالهای هنری به نام گوپی هرازگاه تابلویی بهاصطلاح مدرن را به نمایش میگذاشت؛ ولی عمدهی فروش او پردههای آکادمیک بود؛ در این حال به همت یک جوان بااحساس و کارآمد به اسم تئو ونگوک که در مؤسسهی گوپی کار میکرد، فروشگاهی کوچک مختص نقاشان امپرسیونیست و شماری جوانترها تأسیس شد. نقاشان جوان در همین مغازهی کوچک جمع میشوند و انگارههای هنری تازهی خود را دوستانه به بحث میگذاشتند.
شرکتکنندگان در این بحثها نقاشانی کاملاً گمنام بودند؛ در این جمع سرا[۱] بیستوششساله، سینیاک[۲] بیستودوساله، جوانی بیستویکساله و ناقص به اسم تولوز لوترک[۳]، مردی سیوهفتساله و زیرک و سرزنده به نام گوگن که غالباً سخن دوستان خود را با ریشخند قطع میکرد، در ابتدا خریدار آثار هنرمندان بود ولی علاقهی به هنر او را اکنون به نقاشیکردن کشانده بود، هنگامی که وینسنت ونگوگ[۴]، در ۱۸۸۶ به پاریس آمد، در نگارخانهی برادرش با چنین افرادی روبهرو شد؛ گوگن[۵] همیشه در بحثها از سزان سخن میراند، که البته همیشه حرمت او نگاه داشته میشد و پیامآور نقاشی نوین، کسی جز سزان نبود. امپرسیونیستها در سالهای ۱۸۶۰-۱۸۷۹ ضمن تلاش برای بیان کشف بصریشان یعنی اشیاء در طبیعت بهصورت پدیدههای مستقل که با خطوط کرانی دقیقی از یکدیگر مجزا شده باشند، دیده نمیشوند.
سرا، گوگن، ونگوک، هریک به شیوهی خاص خویشآگاهانه یا ناآگاهانه، به دنبال نوعی بیان بر پایهی بیان امپرسیونیستها، ولی متفاوت با آن میگشتند؛ بینشی که در مرز امپرسیونیسم به پیروزی میرسد، در این چند جمله خلاصه میشود: هنر طبیعت نیست؛ هنر استحالهی طبیعت توسط ذهن سازنده است؛ به مدد شکلهای رنگین سازمانیافته، جهان مرئی به دنیایی دیگر که در ذهن آدمی واقعیت مییابد بدل میشود. این به معنای بازآفرینی جهان برونی در مجازی از شکلهای رنگین است.
این دید نو یکسره از دید سنتی جدا شده است؛ چراکه هنرمند دیگر بر آن نیست که طبیعت را آینهوار منعکس کند؛ اکنون از ذهنیت راهی بهسوی عینیت گشوده شده است. اگر امپرسیونیسم را آغاز حقیقی جنبش نقاشی نوین بدانیم، درمییابیم که پژوهشهای دوران بحران دو مسیر را میپیمایند: راه اول به سوی استقلال تصویر است.
سزان و سرا، این دو هنرمند امکان استحالهی واقعیت عینی به فرم را تدارک دیدند. راه دوم گوگن و ونگوک، پاسخی از درون هنرمند به طبیعت است که میتواند از طریق خصلت بیان تصویری تحقق یابد. در واقع هر دو راه به هدفی یگانه انجامید که جملهی سزان آن را تعریف میکرد: «هنر نوعی هماهنگی به موازات هماهنگی طبیعت است.»
هانری د تولوز لوترک (۱۸۶۴-۱۹۰۱)، فرزند یکی از لردهای معروف ناحیهی تولوز فرانسه بود؛ و به دلیل نقص جسمانی از محیط اشرافی کنارهگیری کرد و به دنیای وازدگان اجتماع پناه برد؛ لوترک با نگرشی بیطرفانه که از مانه و دگا به میراث برده بود به موضوعهای زندگی پاریسیها میپرداخت.
در دنیای نقاشیهای او دیگر از شور و شادی نقاشیهای رنوار اثری نیست. او نخستین نقاش اجتماع نوین است. نقاش «فیگور» آدم و حیوان بود.
اگوست رودن [۶](۱۹۱۷-۱۸۴۰)، در مجسمهسازی این گذار تاریخی را نشان میدهد. ناتمامی پیکره در نزد رودن، هم هدف میشود و هم وسیله؛ بیشتر کارهای او ناتمام ماندند یا عمداً ناتمام رها شدند؛ پیکرهسازی نوین با مشاهدهی ارزش هنری و بیانی این شیوهگزینی، آن را از رودن به عاریت گرفته است. یکی از ویژگیهای هنر رودن این است که ما با آنکه قدرتش را احساس میکنیم نمیتوانیم بهدرستی شرح دهیم که کدام صفات یا ویژگیهای این هنر، ما را به چنین احساسی هدایت میکند.
پینوشت:
[۱]. Richard Serra
[۲]. Paul Victor Jules Signac
[۳]. Toulouse Lautrec
[۴]. Vincent Willem van Gogh
[۵]. Paul Gauguin
[۶]. Auguste Rodin
شمارههای پیشین خلاصه کتاب درجستجوی زبان نو را اینجا بخوانید:
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | دید امپرسیونیستی
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | امپرسیونیسم دید امپرسیونیستی، ویژگیهای شیوهی هنرمندان قسمت بیست و هفتم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی امپرسیونیسم، در مقام یک مکتب هنری، نقاشان زیادی از اواخر سدهی نوزدهم را در بر میگیرد؛ لیکن اصلیترین امپرسیونیستها عبارتند از: مونه، پیسارو و سیسلی . …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | اسلوب نقاشی امپرسیونیستی
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | امپرسیونیسم اسلوب نقاشی امپرسیونیستی، ویژگیهای دید قسمت بیست و ششم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی در سال ۱۸۷۴ شماری از هنرمندان کافه «گرابوا»، انجمنی را برای برپایی نمایشگاهی بنیان نهادند؛ به هنگام برگزاری نمایشگاه دو هدف در سر داشتند: نخست جذب …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | امپرسیونیسم
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | امپرسیونیسم اسلوب نقاشی امپرسیونیستی، اسلوب بیواسطه قسمت بیست و پنجم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی درآمد: اکنون دیگر نقاش بهخاطر اثبات امری به نقاشی میپردازد؛ نه بهخاطر توصیف آن. این بارزترین خصیصهی هنر جدید است؛ چنین تحولی به هنرمند اجازه میدهد بهجای …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | فروپاشی سنت بزرگ
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | فروپاشی سنت بزرگ خودآگاهی ملی قسمت بیست و چهارم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی در میانهی سدهی نوزدهم، نقاشی انگلیس، بر سنت مردمنگاری هاگارث و ناتورالیسم کانستبل تکیه زد که در پی آن «انجمن اخوت» پدیدار شد؛ و سردمدارانش «رستی»، «هلمن هانت» …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | جاذبهی واقعیت حال
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | جاذبهی واقعیت حال جاذبهی واقعیت حال قسمت بیست و سوم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص دینا صنیعی «ادگار دگا» در خانوادهای دولتمند، با منشی اشرافی و روحیهای انزواجو پرورش یافت و در عینحال برونگرا، جستوجوگر و تیزبین بود. او در سال ۱۸۵۵ به …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | فراتر از رئالیسم
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت بیست و یکم: جاذبه واقعیت حال بخش چهارم: فصل سوم: فراتر از رئالیسم تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه مجله آوام: تلخیص دینا صنیعی گوستاو کوربه (۱۸۱۹-۱۸۷۷) از روستا به شهر آمد و با اعتماد بنفس کامل توانست به درون محافل روشنفکری راه یابد، او به سبب تک چهرههایی …
پیدایی جنبش رئالیسم | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
قسمت بیستم: جاذبه واقعیت حال بخش سوم: فصل سوم: پیدایی جنبش رئالیسم تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی رئالیسم در فرانسه پا می گیرد و سپس به سایر کشور ها قدم می گذارد، اگرهدف عام این جنبش را بازنمایی و تفسیر عینی، صادقانه و منصفانه زندگی معاصر بدانیم، تمامی هنرمندانی که …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت نوزدهم: جاذبه واقعیت حال
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | جاذبه واقعیت حال قسمت نوزدهم بخش سوم: فصل اول: درآمد تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی «خصلت عمده قرن ما، شعور تاریخی آن است. از اینرو است که خودمان را به گزارش امور واقع محدود می کنیم.» گوستاو فلوبر غالبا سده نوزدهم را …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هجدهم: پایان نقاشی رمانتیک
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هجدهم: آغاز شکست سنت بخش دوم فصل پنجم تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی دلاکروا یکی از هوشمندترین شخصیتهای سده نوزدهم بود اما وسعت و حساسیت ذهنیش بر نقاش بودن وی اثر منفی می گذارد. نااستواری خصلت ویژه همه آثار اوست. جریان هنر …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هفدهم: رمانتیسم در اوج
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت هفدهم: رمانتیسم در اوج بخش دوم فصل چهارم گستره دنیای رمانتیک تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی جان کانستبل (۱۷۷۶-۱۸۳۸) در روستایی در انگلستان متولد شد، او درباره محل تولد خود گفته است”جنگلها، الوار کهنه و پوسیده، دیرکهای لجن گرفته، چینههای آجری، …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت شانزدهم: رمانتیسم در اوج
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت شانزدهم: رمانتیسم در اوج بخش دوم فصل چهارم گستره دنیای رمانتیک تألیف روئین پاکباز| انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی روبنس توانایی شگرفی در بازنمایی مظاهر طبیعت داشت؛ اما نقاش طبیعتگرای صرف نبود، زیرا شیوه باروک شکوهمندش را در تفسیر طبیعت نیز اعمال میکرد. کلود تیبرت …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، جریان رمانتیسم
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، جریان رمانتیسم فصل دوم بخش سوم گستره دنیای رمانتیک تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی بنابر تعریف بودلر برخی رمانتیسم را معادل مدرنیسم میگیرد و آن را مشرب دنیای نو میدانند. ریشه رمانتیک از رمانتیسم میآید و در اواخر سده ۱۸ در میان منتقدان ادبی …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، از روکوکو تا کلاسیسیسم نو | قسمت چهاردهم
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، از روکوکو تا کلاسیسیسم نو قسمت چهاردهم | فصل دوم بخش دوم تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی ژان باتیست گروز (۱۷۲۵-۱۸۰۵) نقاش فرانسوی، صحنههایی را تصویر کرده که از حیث نتیجه گیری اخلاقی جالباند، ولی از لحاظ هنری چندان ارزشی ندارد. او میکوشید با تجسم …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، روکوکو و سنگینی بار گذشته
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت سیزدهم: فصل دوم بخش اول سنگینی بار گذشته تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی اصطلاح (روکوکو) توسط ایتالیاییها از واژه فرانسوی رکای به معنای صدفها و سنگهای خرد و نامنظمی که برای زینتکاری فضای داخلی به کار میرفت مناسبت داشت. کلاسیسیسم صورتگرا …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، قسمت دوازدهم، سنگینی بار گذشته
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت دوازدهم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو و درآمد فصل دوم سنگینی بار گذشته تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در سالهای پس از جنگ دوم جهانی، گر چه انتزاعگرایی ناب بر …
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت یازدهم، واقعیت چیست؟
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت یازدهم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی سرانجام نوگرایی غرب به انتزاعگرایی میرسد. در هنر آبستره تصویر چیزها به سمتی میرود که به وسیله ادراک …
در جستجوی زبان نو | واقعیت از منظر نقاشان امپرسیون تا سورئال
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | واقعیت از منظر نقاشان امپرسیون تا سورئال قسمت دهم: تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول، بخش ششم: پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در اصل خود هنرمند است که با سرشاری قلب خویش به …
پدیده های دنیای نو | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
پدیده های دنیای نو | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت نهم: تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول، بخش ششم: پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی نقاشی رمانتیک انگلیسی که با چهره نگاری آغاز شده بود اکنون در منظره سازی …
چگونگی پیدایش نگارخانه در دنیای هنر
چگونگی پیدایش نگارخانه در دنیای هنر خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید | قسمت هشتم فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس: تلخیص دینا صنیعی یکی از مشخصات دنیای نو گسترش امکانات و همه گیر شدن فرهنگ …
تحول هنر در نوسانات عمیق اجتماعی
تحول هنر در نوسانات عمیق اجتماعی | قسمت هفتم خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس: تلخیص دینا صنیعی مفهوم دنیای نو با تحول انقلابی در چند کشور غربی شکل میگیرد؛ اما به زودی به یک مفهوم عام بدل …
پیشدرآمد عصر جدید خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
پیشدرآمد عصر جدید |قسمت ششم خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی عصر جدید شروع دورانی آکنده از تنوع و تضاد است و مهمترین و نخستین اتفاق آن انقلاب صنعتی است؛ که در پایان سده هجدهم …
عصر باروک سرمنشأ آکادمیسم
عصر باروک سرمنشأ آکادمیسم قسمت پنجم خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو |تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس: تلخیص دینا صنیعیباروک از دورههای تاریخی است که فلسفه هنر و علم بر هم انطباق کامل دارند. همانطور که فیلسوف باروک دیدگاهش را به سوی فضای …
عصر رنسانس تحولی در آموزش هنر | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
عصر رنسانس تحولی در آموزش هنر خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | قسمت چهارم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی عصر رنسانس همچنین شاهد تحولی در آموزش هنر است؛ هنرمند دیگر همچون صنعتگر نیست بلکه کسی است که در انتخاب …
رنسانس، ارتقا جایگاه صنعتگر به هنرمند
رنسانس، ارتقا جایگاه صنعتگر به هنرمند خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو | تألیف روئین پاکباز، انتشارات نگاه قسمت سوم | تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در رنسانس مفهوم زیبایی برطبق اصول عقلی و منطقی یونان باستان تبیین میشود، آلبرتی زیبایی را به عنوان هماهنگی تمام اجزا …
تأثیر رنسانس در نقاشی | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
تأثیر رنسانس در نقاشی | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت دوم: بستر شکل گیری هنر در دوران رنسانس تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی نقاش اروپایی حدود پنج قرن طبیعت را الگو قرار داده بود و هدفش آن بود که تماشاگر را با دنیایی مشابه با جهان مرئی …
هنر نقاشی در عصر جدید | خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو
سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی
مرور پرونده های سال ۹۶
دینا صنیعی نقاش و عکاس است، او تا کنون در بیش از ۴ نمایشگاه گروهی شرکت داشته و بیش از یک سال است در زمنیه تلخیص کتاب، تنظیم و تهیه گفتگوها با سایت تندیس همکاری دارد.
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو، قسمت دوازدهم، سنگینی بار گذشته
خلاصه کتاب در جستجوی زبان نو قسمت دوازدهم تحلیلی از سیر تحول هنر نقاشی در عصر جدید فصل اول بخش ششم پدیده های دنیای نو و درآمد فصل دوم سنگینی بار گذشته تألیف روئین پاکباز | انتشارات نگاه سایت تندیس تلخیص دینا صنیعی در سالهای پس از جنگ دوم جهانی، گر چه انتزاعگرایی ناب بر …