مجموعهداران مطرح دنیا
دنیای امروز، بیش از هر زمان دیگری، کوچک و بدون مرز شدهاست و این به معنای پیدایش نوعی تازه از میلیونرها و بیلیونرها از سرتاسر جهان و باقابلیت خرید بالا میباشد. این قشر جدید بازرگانان، سلبریتیها و نوعدوستان، در کنار خرید پنتهاوسها، قایقها و عمارات، به فعالیت سودمندی نظیر خرید آثار هنری، نیز علاقهمند هستند. این مجموعهداران تنوع زیادی دارند. ممکن است ورثهی ثروتهای هنگفتی از خاورمیانه یا سردمداران جوان صنعت تکنولوژی باشند.
برای معرفی کردن این قهرمانهای هنر که از سرتاسر جهان و با پیشینههای گوناگون، سربرآوردند، براساس فعالیتشان در طول ۱۲ ماه اخیر(این فهرست در پایان سال ۲۰۱۵ میلادی منتشر شده است) به ۲۰۰ نفر از این مجموعهداران میپردازیم. بر خلاف عادت معمول که بیشتر به مجموعهداران مرد ساکن آمریکا میپردازند، ما نهایت تلاش خود را کردیم تا بر افرادی که هنوز ناشناس هستند و از اقلیتها هستند نیز بپردازیم. تعداد زنانی که در فهرست قراردارند و همچنین زنان و مردان چینی که آینده روشنی در عالم هنر دارند، تحسین برانگیز است. در این فهرست، مجموعهداران شهیر در کنار افراد جوانتر و تازه کار و افراد پرکار در سال گذشته، در کنار کسانی که سالها فعال بودند، اما امسال فعالیت اندکی داشتند، قرار میگیرند. این فهرست الفبایی در سال ۲۰۱۵ در سایت Artnet.com ، منتشر شده است.
ترجمه و گردآوری: یاسمن نوذری
بخش قبلی این پرونده را اینجا ببینید:
تونی سالامه(لبنان) Tony Salamé
در سال ۱۹۹۹ سالامه، کارآفرین لبنانی در حوزهی مد، فروشگاههای زنجیزهای لوکسی به نام Aishti راه اندازی کرد و اکثر مجموعه آثارش را در آنجا به معرض نمایش گذاشت. وی همچنین، در سال ۲۰۱۳ جامعهی هنری متروپولیتن را در قصری متعلق به قرن ۱۹ میلادی با معماری عثمانی تاسیس کرد. با این حال او حرفهی مجموعهداری خود را سالها پیش(۱۹۸۹) با خرید آثار کلاسیکی که در آن سالها برای آراستن بوتیک های مد محبوب بوده، شروع کرده است. وی در سالهای اخیر به جمعآوری آثار معاصر لبنان پرداخته است و در پی تاسیس موزهای برای هنرهای معاصر در بیروت میباشد.
پاتریزیا سندرتو(ایتالیا) Patrizia Sandretto
سندرتو میگوید که از همان ابتدا مجموعهدار بوده است و در کودکی، کلکسیون جعبه قرصهای آنتیک داشته است. وی از دههی هشتاد تا به حال مجموعهی بی نظیری از جواهرات سفارشی گردآوری کرده است. وی تازه در اوایل دههی ۹۰ شروع به گردآوری مجموعهی هنر معاصر خود کرد. در این مجموعه که شامل آثار دههی هفتاد تا حال حاضر میباشد، بیش از ۱۰۰۰ اثر در آن وجود دارد و نامهای سرشناسی چون آنیش کاپور، پل مککارتی، سیندی شرمن، تامس راف و موریزیو کتلن در آن به چشم میخورد. او به تازگی یک ویدیو آرت از لور پروست Laure Prouvost و مجموعهی نقاشی پنج تایی از جاکوب جولین زیولکوسکی Jakub Julian Ziolkowskiخریداری کرد که در دوسالانهی ونیز ۲۰۱۳ به نمایش درآمده بودند.
اریک اشمیت(ایالت متحده آمریکا) Eric Schmidt
بر خلاف ماهیت قرن بیست و یکمی کار رئیس هیات مدیرهی گوگل، وی علاقهی وافری به جمعآوری آثار کلاسیک به خصوص آثار روتکو، سزان و پیکاسو از خود نشان میدهد. او سال گذشته در مصاحبهای با سایت Artsy.com گفته بود که حرفهی مجموعهداریش را به خاطر سزان شروع کرده است. در حیطهی هنرهای معاصر او طرفدار آثار ردولف استینگل Rudolf Stingel است و دربارهی نمایشگاهش در پالازو گرسی Palazzo Grassi گفته است که:« این آثار در تاریخ هنر جاودانه خواهند شد.»
کارلوس اسلیم(مکزیک) Carlos Slim
اسلیم، میلیاردر مکزیکی، در سال ۲۰۱۰ به عنوان پولدارترین مرد جهان شناخته شد. وی در سال ۲۰۱۱ موزهی سومایا Museo Soumaya را برای به نمایش درآوردن مجموعهی خصوصی خود که شامل ۶۶۰۰۰ اثر میباشد، افتتاح کرد. این مجموعهی وسیع از آثار رنسانس تا رودن، شامل آثار داوینچی، تولوز-لوترک، پیکاسو، دالی، رنوآر و ریورا و همچنین نقش برجستههای مذهبی و حتی گنجینهای از سکههای یونانی میباشد. همچنین دومین مجموعهی بزرگ آثار رودن متعلق به اسلیم میباشد.
بودی تک(اندونزی) Budi Tek
کارآفرین، بشر دوست و مجموعهدار چینی-اندونزیایی، ثروتش را از صنعت غذایی به دست آورده است و از متولیان قسمت بخش آسیای تیت مدرن در لندن میباشد. وی در سال ۲۰۰۸ موزهی یوز Yuz را در جاکارتا راه اندازی کرد. Financial Times موزهی بعدی او در بالی را پارک هنری که حتما باید به آن سر زد توصیف کرده است. تمرکز مجموعهی وی بیشتر بر روی نقاشیهای معاصر چینی بین دههی ۸۰ و ۹۰ میباشد. اما اخیرا تنوع مدیاها و هنرمندان را در مجموعهاش لحاظ کرده است و آثاری از هنرمندان چینی تاثیر گذار نظیر آی ویوی و ژانگ کیائوگانگ Zhang Xiaogang و هنرمندان غربی چون موریزیو کاتلن و عادل عبدالصمد را خریداری میکند.
جنین و جی. تامیلسون هیل (ایالت متحده آمریکا) Janine and J. Tomilson Hill III
وی که به تازگی در فهرست بلومبرگ به عنوان یک میلیاردر نامبرده شده است (مجموعهاش به تنهایی ارزشی معادل ۵۰۰ میلیون دلار دارد.) برای چیدمانهای التقاطی و پرجسارتش شهره میباشد. به عنوان مثال در راهروی آپارتمان نیویورک خود، صندلی برقی وارهول(۱۹۶۴) در کنار مجسمهی قرن شانزدهمی “مردی که نقابی ساتیر به چهره دارد(که در اصل مربوط حوض Adriaen de Vries میباشد.) قرار داده است. مجموعهای که او به همراه همسرش در طول چندین دهه جمع کردهاند، شامل بیش از ۱۰۰ مجسمهی برنزی به همراه آثار کریستوفر وول، فرانسیس بیکن و ۲۵ اثر از اندی وارهول میباشد.
تروور ترینا (ایالت متحده آمریکا) Trevor Traina
ترینا، کارآفرین در زمینهی تکنولوژی در مصاحبهای به مجلهی فوربز گفته است:«کلکسیون جمع کردن، بیماریایست که در خون خانوادهی ما جریان دارد.» و اضافه میکند که پدرش جواهرآلات و ماشینهای قدیمی جمع میکرده است.او مجموعهای ۳۰۰ تایی عکس دارد که شامل آثار هنرمندانی چون واکر ایوانز، رابرت فرنک، سیندی شرمن و آندریاس گورسکی دارد. او در سال ۲۰۰۴ با خرید عکس معروف دایان آربوس، دوقلوهای یک تخمکی، به قیمت ۵۰۰ هزار دلار در حراج ساتبیز، خبرساز شد. وی همچنین نقاشی و مجسمه هم جمع میکند. دیوارهای خانهاش واقع در سان فرانسیسکو با مجسمههای فردریک رمینگتون Frederic Remington و نقاشی ریچارد سرا تزیین شده است.