همایش ملی «آجر و آجر کاری در هنر و معماری ایران» ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ در فرهنگستان هنر برگزار میشود.
دبیر علمی همایش ملی «آجر و آجر کاری در هنر و معماری ایران» درباره چگونگی برگزاری این همایش اظهار داشت: اقلیم معماری ایران با ساخت بناهای آجری سازگار است که قدمتی ۶ تا ۷ هزار سال دارد. اما پژوهشها و تحقیقاتی که تاکنون در این حوزه به انجام رسیده به صورت پراکنده و غیر مستمر بودهاست؛ در صورتی که میطلبد تا در این حوزه دستاوردهای پژوهشی بیشتری داشتهباشیم. این بود که طرح برگزاری این همایش را در معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر مطرح کردم که مورد ارزیابی و موافقت قرار گرفت و فراخوان آن منتشر شد.
وی محورهای همایش همایش ملی «آجر و آجر کاری در هنر و معماری ایران» را برشمرد و افزود: این همایش با محوریت «پیشینه تاریخی آجر (قبل از اسلام/بعد از اسلام)»، «تکنیکها و روشهای آجر و آجرکاری»، «روشها و فنون تولید آجر در گذشته و حال»، «انواع و اقسام آجر»، «قابلیتها و کاربرد آجر در معماری ایران»، «آجر و آجرکاری در معماری معاصر ایران»، «برداشتها و گرایشهای نوین از آجر در هنر و معماری ایران»، «نظم و هندسه در چیدمان آجر»، «آجر و محیط زیست»، «کتیبه و کتیبههای آجری»، «استادکاران و هنرمندان آجرکار و آجر تراش» برگزار میشود.
مکینژاد در خصوص نحوه ارسال مقالات و برگزاری این همایش تصریح کرد: آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات: ۲ آذر ماه ۱۳۹۵، آخرین مهلت ارسال اصل مقالات: ۲ دی ماه ۱۳۹۵ و زمان برگزاری این همایش :۲۵ بهمن ماه ۱۳۹۵ است.
به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، مهدی مکینژاد وی در زمینه کاربرد آجر افزود: آجر در ایران تنها جنبه سازهای ندارد، بلکه ایرانیها از آن به عنوان یک ماده هنری بهره میبردند و هزاران گونه مختلف آجر را در منظر و معماری مورد استفاده قرار میدادند. در نتیجه این محصول تنها به عنوان ماده ساختمانی، مطرح نبوده، بلکه به جنبههای زیباشناسی آن نیز توجه میشدهاست؛ به همین دلیل میتوانید منحصر به فردترین ایدههای خلاقانه را در آثار و بناهای تاریخی کشورمان مشاهده کنید. مانند آجر نوشتههای متعددی که در معبد «چغازنبیل» در نزدیکی شوش به کار بردهشده که به لحاظ هویت فرهنگی و تاریخی ارزشمند است.
عضو هیئت علمی فرهنگستان هنر درباره سیر تکاملی آجر خاطرنشان کرد: آجر به عنوان مادهای بومی، محبوب و قابل انعطاف محسوب میشده که کاربردهای بسیار داشته و در بازنگری آثار تاریخی میتوان به سیر تکاملی آن پی برد.
مکینژاد به تشریح وجه تمایز آجرها از یکدیگر پرداخت و گفت: از آنجا که ماده اصلی تشکیل دهنده آجر، خاک رُس است که در اکثر مناطق ایران وجود دارد، در بسیاری از شهرهای ایران خصوصا بخش مرکزی و کویری میتوان بناهای آجری را مشاهده کرد. تفاوت آجرها در اندازه، رنگ و دمای پخت آنهاست و در گذشته به دلیل تمایل به رنگهای زرد و گلبهای یا نارنجی و قرمز در برخی از نقاط تفاوتهایی دیده میشود. در بخشهای دیگری نیز مانند تبریز آجرها و بندکشیها رنگ میشده است و به این ترتیب تغییراتی را در ظاهر بناها به وجود میآوردند.
مهدی مکینژاد درباره کاربرد آجر در تغییر نمای شهری افزود: آجر میتواند به عنوان یکی از عناصر مبلمان شهری نقش موثری در سیما و منظر شهری داشتهباشد. در این همایش قرار است تا خوانشهای نوین از آجر مورد بررسی قرار گیرد. همچنین به مسایل فنی و مهندسی و کاربرد آجر توجه خواهد شد. زیرا آجر سازهای بوده که در گذشته برای تعدیل حرارت، زیبایی و نمای بناها و مواردی از این دست مطابق زیست بوم هر منطقه مورد استفاده قرار میگرفتهاست. همچنین بحث امنیت و پایداری این ماده یکی از مباحثی است که به آن توجه خواهد شد.
وی به برنامههای جنبی این همایش اشاره کرد و افزود: برنامههای زیادی برای این همایش در نظر گرفته شدهاست. برگزاری دو پیش همایش در شهرهای دزفول و کرمان برگزار خواهد شد که حوزه اقلیمی و منطقهای این شهرها به صورت خاص مورد بررسی قرار خواهد گرفت. استادکاران و معماران برجسته نیز در این شهرها شناسایی و از آنها تقدیر خواهد شد.
خالق کتاب «تاریخ هنر ایران در دوره اسلامی: تزیینات معماری» در خصوص سفارش مقاله برای این همایش تصریح کرد: در صورت تامیل مالی و همکاری نهادها و سازمانها تلاش میکنیم تا سفارش مقاله نیز داشته باشیم. ضمن آنکه معتقدم این همایش میتواند در سطح بینالمللی نیز برگزار شود.
وی در پایان متذکر شد منابع و مقالاتی که تاکنون به دبیرخانه همایش رسیده حاکی از این نکته است که حداقل ده جلد کتاب بعد از پایان این همایش منتشر خواهد شد.
همایش ملی «آجر و آجر کاری در هنر و معماری ایران» ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ برگزار خواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.