همنوایی عکس و ادبیات به سوی افقهای روشن
نگاهی به نمایشگاه عکس سونات زخم، کیارش مسیبی در گالری تابستان خانه هنرمندان
سایت تندیس به قلم مریم روشن فکر
در نمایشگاه سونات زخم، هنربان، رامین سعیدی سعی کرده با کنار هم گذاشتن عکسهای کیارش مسیبی و تک گوییهای عاشقانه رولان بارت، نشانهشناس فرانسوی سوناتی را تنظیم کند. مسیبی در بیانیه با اشاره به جمله بارت «که عکس را باید به مثابه یک زخم کاوش کرد» به دنبال زخمهای خود در دل آثار مسیبی رفتهاست.
در بیانیه نمایشگاه بر رابطه عکاسی و تئاتر و همنوایی آن با نت ادبیات اشاره شده، که آن هم به دلایلی که ذکر شد در تحقق خود ناکام ماندهاست و نمایش از عکسها پیش است، عکس خود را به بازنمایی صرف محدود کردهاند و ما را از آن خود نمیکنند.
اما نکته برجسته اراده به انجام این عمل به طور کلی است. سعیدیان طبق متد بارت قاعدتا عکسهایی را انتخاب کرده که او را زخم زدهاند، یعنی با دیدن آن حسی در عمق قلب او برانگیخته شده و او را وادار کردهاست تا درباره آن عکس بیاندیشد بنابراین میتوان ایراد اشکالات فنی به عکسها را کنار گذاشت، اما در مورد پیوند نوشتار و عکس که او با دقت و حساسیت از کتاب « سخن عاشق» استخراج کرده، نمیتوان اغماز را پذیرفت، این پیوند سست و ناپایدار است و بیننده را با خود همراه نمیکند و او را به خواندن و اندیشیدن و مقایسه تشویق نمیکند. کاری که از آن انتظار میرود بیش از شرحی ساده بر عکس یا توضیحی پیش پا افتاده است، زیرا قرار است این جملات در همنوایی با تصویر کلیتی جدید بیافرینند، همچون یک سونات موسیقی که در همنوایی سازها ایجاد میشود و نواختن یک ساز به تنهایی همان حس یا مفهوم را منتقل نمیکند.
نمایشگاه سونات زخم به هر روی تلاشی در جهت حرکت از نمایش عکس صرف و بدون هدف است به سوی افقهای بلندتر و کیانوش مسیبی با تجربه نمایشگاههای گروهی و فعالیت در زمینه عکاسی تئاتر در کنار فرد دیگری که هنربانی نمایشگاه خود را به او سپرده است، قدمی بزرگ در جهت دستیابی به این مهم برداشته و امید است با تداوم به نتیجه مورد نظرش دست یابد.
نقد نمایشگاه قبل به قلم مریم روشن فکر در لینک زیر بخوانید:

ناگفتههایی از بازیگران اصلی دنیای هنر و هنرمندان موفق
هنرمندان موفق چه مسیری را طی میکنند؟ ماگنوس رش نویسنده کتاب «چگونه هنرمند موفقی شویم؟» میگوید: حیرت میکنم از اینکه میبینم هنرمندان چقدر اطلاعات کمی از تاریخچه بازار هنر، ساختار قدرت و بازیگران اصلی آن دارند؛ مانند هر بازار دیگری، درک تاریخچه بازار هنر میتواند در پیشبینی آینده آن به ما کمک کند. همچنین در ادامه میدهد: زمانی که فعالیتم را در دنیای هنر شروع کردم، یک حرف، وِرد زبان همه هنرمندان بود: «نمیتوان خلاقیت را اندازه گرفت. موفقشدن یک […]

هنرمند/منتقد؛ هم این و هم آن
هنرمند/منتقد | اثر چیست؟ معنای احتمالی آن چیست؟ به چه درد میخورد؟ در این روزهایی که عکس و عکاسی از من گریختهاست یا من از آن فرار کردهام چه چیز میتواند برایم بامعناتر/بیمعناتر از دبیری بخش عکاسی یک مجلۀ هنری باشد. رنگ این روزها رنگ همهچیز را عوض کرده است. عکس برایم رنگباختهاست و میدانم به سبب همین رنگعوضکردنش در لحظه است که اینگونه دوستش میدارم.[…][۱] […] موضوع، خود عکاسی است همانگونه که چیزها خود عکس هستند. «من» هم تکهای […]

مسعود اسکندری ؛ عکاس مهاجر
مسعود اسکندری خویی متولد ۲۳ آذر ۱۳۴۰ دانش آموخته عکاسی از دانشگاه هنر . فوق لیسانس عکاسی از دانشگاه هنرتهران و مستند نگاری از دانشگاه Ryerson کانادا (Master of Fine Arts in Documentary Media) . تدریس در گالری هنر همیلتون و دستیار خانم Pearl Van Geest هنرمند و مدرس نقاش کانادایی .

الهه فرمانیان با مجموعه دگردیسی | نقد نمایشگاه نقاشی
الهه فرمانیان با مجموعه دگردیسی | نقد نمایشگاه نقاشی پیدا و پنهان یا قلب تنها در میان جمع نقدی بر نمایشگاه آثار نقاشی الهه فرمانیان با عنوان «دگردیسی» در گالری بن سایت تندیس به قلم مریم روشنفکر در نمایشگاه اخیر گالری بن، الهه فرمانیان ماحصل سه سال نقاشی خود را به تماشا گذاشتهاست. در این کارنما با عنوان «دگردیسی» فرمانیان نقاشیهای فیگوراتیو خود با ته مایه اکسپرسیو را که در طیف گستردهای از خاکستریهای رنگی به تصویر درآمدهاند به مخاطب […]