رقابت بر سر ثبت خط نستعلیق در عرصه جهانی
خوشنویسان سایر کشورها درصدد این هستند که خط نستعلیق را به نام کشور خودشان ثبت کنند
سایت تندیس به نقل از ایسنا: عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران در مراسم هفته خوشنویسی گفت: من با شرکت در رویدادهای مهم، خوشنویسی جهان دریافتم، خوشنویسان سایر کشورها درصدد این هستند که خط نستعلیق را به نام کشور خودشان ثبت کنند و برای این موضوع در تلاش هستند.
به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، رسول مرادی در مراسم افتتاح هفته خوشنویسی که ۲۳ مهرماه در خانه هنرمندان برگزار شد، بیان کرد: نشان شوالیه موسیقی را به حسین علیزاده اهدا کردند اما او نپذیرفت. این جایزه یک جایزه ملی بود و من هرگز دلیل نپذیرفتن آن را از سوی یک هنرمند ایرانی متوجه نشدم. از این رو به ذهنم رسید که با بخش فرهنگی سفارت فرانسه تماس بگیرم و پیشنهاد اهدای این نشان را به غلامحسین امیرخانی به عنوان یکی از خوشنویسان برجسته خط نستعلیق ایران بدهم.او افزود: فرآیند پذیرفتن این موضوع چهار ماه طول کشید اما در نهایت نشان شوالیه طی مراسمی در سفارت فرانسه به غلامحسین امیرخانی اهدا شد. ارزش و اعتبار این نشان کمتر از اسکار نیست و دریافت این نشان توسط غلامحسین امیرخانی زمینهای را فراهم میکند تا خط نستعلیق در عرصه جهانی بیشتر به نام ایران شناخته شود.
پیشنهاد نام گذاری ۲۱ مهرماه به عنوان روز ملی خوشنویسی
رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران نیز در این مراسم گفت: خوشنویسی یک هنر دیرینه و چند هزار ساله است که باید با آن جدیتر برخورد کنیم از این رو انجمن خوشنویسان برگزاری هفته خوشنویسی را به منظور پاسداشت و اهمیت این هنر اصیل مطرح کرد.
غلامحسین امیرخانی درباره سابقه فعالیت انجمن بیان کرد: سال ۱۳۲۹ مرحوم مهدی بیانی از فرهنگورزان و هنردوستان کشور با همکاری استادان علی اکبرخان کاوه، ابراهیم بوذری و سیدحسین میرخانی بنیاد انجمن خوشنویسان ایران را بنا کرد. به همین مناسبت همه ساله روزهای ۲۱ تا ۲۷ مهرماه به نام هفته خوشنویسی نامگذاری شده است تا فرصت مناسبی برای گرامیداشت یاد و خاطره قدما، پیشکسوتان و تجلیل و بزرگداشت استادان و خادمان انجمن خوشنویسان ایران و معرفی هر چه بیشتر این نهاد بزرگ هنری باشد.او افزود: ما مبنا و پایه فعالیت انجمن خوشنویسان را ۲۱ مهرماه ۱۳۲۹ قرار می دهیم که به این ترتیب، انجمن ۶۸ ساله شده است و با اینکه کلاسهای خوشنویسی در همان زمان شروع شد، در سال ۱۳۴۴ انجمن به ثبت رسمی رسید. در حال حاضر پیشنهاد نام گذاری روز ۲۱ مهر به عنوان روز ملی خوشنویسی را مطرح کردهایم و امیدواریم که به زودی این روز در تقویم ملی ثبت شود.
رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران گفت: باید بررسی کنیم که چه چیز موجب ارتقا و ارزش ما است و به آن سمت برویم و از چیزهایی که به فرهنگ و اتحاد ما آسیب میرسانند، دوری کنیم. تمام کسانی که در عرصه خوشنویسی موفق هستند در چند سال اخیر پشتوانهای برای هنر خوشنویسی به وجود آوردند و با افتخار میتوانم بگویم میراث گرانقدر اجدادمان با ذوق هنرمندان حفظ شده و یگانگی را نشان داده است.امیرخانی ادامه داد: ما در جامعهای زندگی میکنیم که رسانه از ارزش و اعتبارخاصی برخوردار است و باید از قابلیتهای رسانه به نفع خوشنویسی و هنر استفاده کنیم. ما خوشنویسان همواره عادت کرده بودیم که در سکوت زندگی کنیم و از این رو مدتهای بسیار طولانی سپری شد تا خوشنویسان امکان و اجازه این را پیدا کنند که نام خود را پای اثر خود ثبت کنند و چنین منشی را باید یک نوع سلوک معنوی دانست، چون خوشنویسان بدون کسب اجازه از استاد خود این حق را بر خود روا نمیدانستند که نام خود را پای اثرشان ثبت کنند، همین منش موجب شده بود که ما همواره هفته خوشنویسی را با سکوت برگزار کنیم اما امسال تصمیم گرفتیم که از امکانات رسانه به نفع خوشنویسی و هنر بهره بگیریم تا با این روش نگاه جامعه را نسبت به هنر معطوف کنیم.
خوشنویسی هنری قدسی است
محمدحسین ساکت- نماینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در انجمن خوشنویسان نیز در ادامه این مراسم گفت: با ظهور اسلام خوشنویسی در ایران از ارزش و اعتبار خاصی برخوردار شد و پس از آن در این عرصه کسانی وارد شدند که ضمن داشتن خط نکو اهل کمال و معرفت بودند و در هنرهای دیگر نیز سر رشته داشتند. او افزود: پیش از این نیز عنوان کردهام که صنعت نشر و پخش وامدار خوشنویسی است و مبانی عمیق فرهنگ عرفانی ما از طریق قلم نی و خوشنویسی ثبت، ضبط و نشر شده است. در عرصه بینالمللی خوشنویسان بسیاری داریم اما هیچ یک از این خوشنویسان به اندازه خوشنویسان ایرانی نتوانستهاند فرهنگ و عرفان اسلامی را نشر دهند. از این رو همواره با این سخن روبرو میشویم که خوشنویسی هنری قدسی است چون بیش از آن هنری توانسته در خدمت قرآن و عرفان اسلامی باشد.
ساکت با بیان این مطلب که باید قدر و اندازه بزرگان خوشنویس را ارج بنهیم و به هنر آنها احترام بگذاریم، اضافه کرد: باید شرایط زیست خوشنویسان را تسهیل کنیم تا آنها غم نان نداشته باشند و در کنار آن باید تلاش کنیم که خط نستعلیق به نام ایران ثبت جهانی شود.
رونمایی از کتابی با مضمون خوشنویسی در بهمن ماه
حمید قلیچخانی- پژوهشگر حوزه خوشنویسی که تالیفات متعددی در این زمینه دارد، یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که بیان کرد: بهمن ماه امسال پنجاهمین سالگرد درگذشت مهدی بیانی یکی از بنیانگذاران انجمن خوشنویسی ایران است به همین مناسبت من کتابی درباره آثار و خدمات او به ویژه در حوزه خوشنویسی تالیف کردهام که این کتاب در بهمن ماه در کتابخانه ملی رونمایی خواهد شد.
او افزود: مهدی بیانی خدمات ارزندهای در عرصه خوشنویسی از خود به جای گذاشته و نخستین نمایشگاههای خوشنویسی نیز در سال ۱۳۲۸ و ۱۳۲۹ به همت او برپا شده است، موسس و بنیانگذار کتابخانه ملی نیز بوده. او مدت ۲۴ سال مدیریت این کتابخانه را برعهده داشت و پس از آن تا زمان حیاتش ریاست کتابخانه شاهنشاهی را برعهده داشت.
۶۰۰ هزار دلار جایزه جشنواره حلیه به هنرمندان ایرانی رسید
در بخش پایانی این مراسم نیز علی شیرازی درباره جشنواره حلیه که در حوزه خط نستعلق و شکسته برگزار میشود، گفت: این جشنواره فرهنگی یک حرکت کاملا فردی است و از سوی محمد شبی یکی از مجموعهداران به نام ترکیه برگزار میشود و امسال شاهد برگزاری سومین دوره این جشنواره بودیم و در این دوره خوشنویسان ایرانی سهم قابل توجهی از جوایز این جشنواره را از آن خود کردند و ۶۰۰ هزار دلار جایزه این جشنواره نصیب هنرمندان ایرانی شد.
در این مراسم از مریم فدایی تقدیر شد و لوح تقدیر و جوایزی نیز به برگزید گلن جشنواره حلیه از سوی انجمن خوشنویسان ایران اهدا شد.
در این مراسم همچنین حسین مسافر درباره سایت فروش آنلاین آثار خوشنویسی توضیحاتی ارائه کرد. به زودی قرار است این سایت برای فروش آنلاین آثار خوشنویسان ایران در عرصه ملی و بینالمللی فعالیت خود را آغاز کند.
پس از پایان مراسم نمایشگاه استادان خوشنویسی در دو گالری بهار و نامی خانه هنرمندان ایران افتتاح شد.
هفته خوشنویسی با برگزاری نمایشگاه و نشستهای تخصصی تا ۲۷ مهر ماه درخانه هنرمندان ایران دایر است.