از توالت در موزه تا موزه توالت
به مناسبت روز جهانی توالت و گشایش موزه توالت دهلی
بی شک روزی که مارسل دوشان، «چشمه» را با امضای مستعار به موزه فرستاد، فکرش را هم نمیکرد که روزی توالتها هم موزهای مختص خود داشته باشند.
موزه توالت دهلی تکنولوژیهای توالت از ۳۰۰۰ ق.م تا امروز را به نمایش درآورده است. بر اساس آمارها حدود ۷۰% خانوارهای هندی فاقد توالت در محل زندگیشان هستند! این درحالی است که ۹۰ درصد مردم هند دسترسی به موبایل دارند و این موزه وظیفه فرهنگ سازی در این زمینه را دارد. بیش از چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به توالت تمیر و بهداشتی دسترسی ندارند که این امر مشکلات و بیماریهای زیادی را در مناطقی مانند هند و آفریقا ایجاد کرده است.
۱۹ نوامبر از سوی سازمان ملل متحد (UN)، روز جهانی توالت (World Toilet Day) نام گرفته. این مناسبت نمادین، برای آگاهی بخشی به جوامع بشری درباره آسیب هایی که عدم استفاده از سرویس های بهداشتی برای انسان و کره زمین ایجاد می کند، در نظر گرفته شده است. در همین راستا، از سال ۲۰۰۱ میلادی، سازمان بین المللی توالت (World Toilet Organization) تاسیس شد تا توسعه سرویس بهداشتی مدرن را در سراسر جهان در دستور کار قرار دهد. سازمان جهانی توالت یک مجموعه غیر انتفاعی چند ملیتی است که مقر آن در کشور سنگاپور قرار دارد.
همچنین موزه توالت در کشورهای دیگر نیز در این راستا به فرهنگ سازی توالت در جهان امروز میپردازند، که میتوان به پارک موزه توالت در کره جنوبی و همچنین موزه توالت پراگ اشاره کرد.
پارک موزه توالت در کره جنوبی که معماری ساختمانش هم شبیه توالت است شامل مجسمه و تزیینات ویژه مرتبط با توالت و فرهنگ آن است و طیف متنوعی از لوازم، تجهیزات و کاسههای گوناگون را در سبکهای مختلف سنتی کره ای و نیز سبکهای مدرن غربی ارائه میکند.
موزه توالت پراگ هم چندی پیش به اندازه ای پر رونق شده بود که موسس آن در صدد جابجایی به محل بهتری در بخش قدیمی شهر بود تا برای جهانگردان قابل دسترس تر باشد. کشف توالتهای قدیمی در جریان بازسازی یک ساختمان قدیمی، به علاقه غیر معمول جمع آوری توالت و لگنهای قدیمی تبدیل شد.
در سال ۱۹۹۲ به منظور جلب توجه مردم هند به اهمیت سرویس بهداشتی، موزهداران فرانسوی با برپا کردن موزهای از توالت پادشاهان فرانسوی در دهلی؛ سعی کردند خانوادههای هندی را متقاعد کنند که «توالت» را در محل زندگی خود قرار دهند.
فقدان توالت سبب میشود که صدها میلیون تن فضولات انسانی به صورت جمعآوری نشده و تصفیه نشده به جای بماند و مشکلات زیست محیطی برای انسانها و حیوانات به وجود بیاورد.
در موزهی توالت «سولابه» به عنوان «موزه بین المللی توالتها» سیر تکاملی توالت در دورههای مختلف، از توالتهای طلای امپراتورهای رومی گرفته تا چهارپایههای قرون وسطی به نمایش گذاشته شده است.