«متولدین لهستان مستقل، لهستانیها، کودکان اصفهان بعد از ۵٧ سال به ایران بازمیگردند.»
سفارت لهستان در تهران و موسسهی آدام میتسکویچ با همکاری سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، موزهی هنرهای معاصر اصفهان و حمایت شرکت ملی نفت و گاز لهستان، به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد ورود یکصد و بیست هزار لهستانی به ایران، برنامههای فرهنگی متنوعی را در روز دوم آذر ماه نود و شش بیست و سوم نوامبر در اصفهان تدارک دیده است.
برنامههای فرهنگی به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد ورود لهستانیان به ایران در شهر اصفهان – دوم آذر ماه ١٣٩۶
اختتامیهی رسمی نمایشگاهِ «متولدین لهستان مستقل، لهستانیها، کودکان اصفهان بعد از ۵٧ سال به ایران بازمیگردند.»
مکان: موزهی هنرهای معاصراصفهان، خیابان استانداری
ساعت چهار بعد از ظهر
در پاییز امسال، مجموعهی عکس بینظیری، که بین سالهای ١٣۴٢ و ١٣۴۵ در کارگاه عکاسی ابوالقاسم جلا از لهستانیها گرفته شدهبود، در موزهی هنرهای معاصر اصفهان و گالری کاخ سعد آباد تهران به نمایش گذاشته شد. برخی از عکسهای این نمایشگاه، که توسط موسسهی آدام میتسکیویچ و سفارت لهستان در تهران برگزار شده بود، تا به حال در هیچجا انتشار یا نمایش داده نشده بودند. این عکسها اسنادی از روایت حضور لهستانیها، در طول جنگ جهانی دوم در ایران و بخشی از مجموعهی بزرگِ نگاتیوهایی هستند که توسط پریسا دمندان پیدا شدهاند.
به گفتهی کریشتوف اولنزکی، مدیر موسسهی آدام میتسکویچ در ورشو: «زمان میتواند حتی عکسهای غیرحرفهای را در ردیف آثار هنری قرار دهد، و این مجموعه که شامل هزار و دویست قطعه نگاتیو میشود علاوه بر قدمت، ارزشی مضاعف نیز دارد، چرا که سندی است خارقالعاده، هم برای لهستانیها و هم برای ایرانیان. اینکه میتوانیم از این طریق در برابر مردم ایران، بابت استقبالی بینظیر از هموطنانمان در دوران آوارگی جنگ جهانی دوم، سر تعظیم فرو آورده و از آنها تشکر کنیم، موجب خرسندی ماست.»
این مراسم با حمایت شرکت نفت و گاز لهستان (PGING) که حامی پروژههای فرهنگی موسسه آدام میتسکویچ در جمهوری اسلامی ایران است، برگزار میشود.
کافه پولونیا: مرکز آفرینشهای معاصر
سوم آذرتا یازدهم آذر١٣٩۶
نمایشگاه و مجموعه رویداد
مکان: خیابان فردوسی، کوی چرخاب، پلاک یک
افتتاحیه جمعه سوم آذر ساعت چهار تا هشت شب
کافه پولونیا، در طی جنگ جهانی دوم و یا سال های پس از آن توسط زوجی ارمنی و با همکاری مهاجران لهستانی در خیابان چهارباغ اصفهان راه اندازی می شود. پولونیا به عنوان یکی از اولین کافه های مدرن اصفهان تبدیل به محلی برای گرد هم آمدن نویسندگان، هنرمندان و سینماگران تاثیرگذار دهه چهل و پنجاه شمسی می گردد.
با الهام گرفتن از اطلاعات بدست آمده از طریق مصاحبه ها، آرشیو های شخصی و مستندات تاریخی باقی مانده، پروژه پولونیا در فضای گالری موسسه بنیان آفرینش معاصر (CC) به نمایشگاه گردانی امین فخاری و در قالب همکاری مشترک هنرمندان و پژوهشگران ایرانی و لهستانی امسال از سوم آذر ماه تا دهم آذرماه برگزار می گردد. ماریان میسیاک، علی سجادیه، علیرضا عسکری فر،توماش هارتمن، آگنیشکا هارتمن، کریشتف ژیل، یوهانا سینویتز و پاول کوالسکی از هنرمندان شرکت کننده در این نسخه از پروژه پولونیا هستند.
ایده پروژه کافه پولونیا در زمستان ١٣٩۴ با پژوهش های مشترک امین فخاری، پژوهشگر و مدیر موسسه بنیان آفرینش معاصر، کاتارژینا رُی، پژوهشگر و مدیر گالری BWA Design Wroclaw و یوهانا سینویتز، نمایشگاه گردان و پژوهشگر لهستانی، در طول برنامه اقامت هنری موسسه بنیان آفرینش معاصر در اصفهان شکل گرفت و برگزاری این رویداد با حمایت سفارت جمهوری لهستان ممکن گردید.
تقویم کافه پولونیا
٣ آذر ۴۔٨ عصر – افتتاحیه نمایشگاه پولونیا با آثاری از علیرضا عسکریفر، کریشتف ژیل، یوهانا سینویتز، پاول کوالسکی،
علی سجادیه و ماریان میسیاک
٣ آذر ۴۔٨ عصر – کارگاه/رویداد دیزاین،خوراک: توماش هارتمن، آگنیشکا هارتمن
٣ آذر ۵۔۶ عصر – ارایه طرح پیشنهادی نماد یادبود پولونیا: علی سجادیه، ماریان میسیاک
۴ آذر ۴۔٨ عصر – کارگاه/رویداد دیزاین، خوراک: توماش هارتمن، آگنیشکا هارتمن
٩ آذر ۴۔۶ عصر – میزگرد پروژه پولونیا: امین فخاری، یوهانا سینویتز، پاول کوالسکی
موسسه فرهنگی هنری بنیان آفرینش معاصر
اصفهان، خیابان فردوسی، کوی مادی چرخاب، بعد از مدرسه ملک، پلاک ١/٧
اجرای تئاتر: اصفهان شهر بچههای لهستانی
مکان: تالار هنر اصفهان، میدان لاله
ساعت نه شب
پروژهی «اصفهان، شهر بچههای لهستان» بر اساس رویدادهایی از جنگ دوم جهانی شکل گرفته است. پایان سال ۱۹۴۲ گروهی از لهستانیان از طریق دریای خزر با کشتی وارد ایران میشوند. یکی از شهرهای ایران- اصفهان- به بیش از دو هزار و پانصد کودک لهستانی که بیشترشان حداقل یکی از والدینشان را از دست داده بودند پناه میدهد. اصفهان در کنار دیگر شهرهای ایران مثل مشهد و اهواز، … امکان زندگی و آموزش را برای کودکان لهستانی بوجود آورده تا این کودکان فرصتی برای یادگیری زبان و فرهنگ ملی خود داشته باشند.
نمایش«اصفهان، شهر بچههای لهستان» به منظور یادآوری این بخش مهم از تاریخ لهستان به مردم لهستان و ایران نوشته و طراحی شده است؛ در بهار ۱۳۹۴ با حمایت سفارت لهستان، موسسهی فیرلی، وزارت فرهنگ لهستان، موسسهی گروتفستکی، موسسهی پژوهشی کودکان دنیا؛ تیم برگزار کننده رکسانا مهرافزون، آگاتا مازورکویچ، سارا رمضانی، پارسا ناظری، امیر نقوی، ایده ابوطالبی پژوهش در مورد این رویداد تاریخی را در تهران، اصفهان، ورشو و وروکلا آغاز کردند و در ادامه محمد چرم شیر براساس این پژوهشها نمایشنامهای را با نام «اصفهان، شهر بچههای لهستان» نوشت. طرح کلی روایت پیرزنی است که داستان مهاجرتشان از سیبری تا ایران را بیان می کند. این اجرا تلاشی است برای آشنا کردن مخاطبان با سختیها و خوشیهای زندگی پناهندگان لهستانی در ایران. در سال ۱۳۹۶ سفارت لهستان در تهران با حمایت موسسه آدام میسکویچ و شرکت دولتی PGNiG و همراهی باشگاه کودک و نوجوان آفتاب، موسسه ی گروتفسکی، مرکز هنرهای نمایشی ایران، انجمن نمایش، تاتر شهر تهران، تصمیم به اجرای نمایش «اصفهان، شهر بچههای لهستان» در ایران گرفتند، این نمایش در آذر ماه ۱۳۹۶ به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد ورود مهاجران لهستانی به ایران در تاتر شهر تهران و در تالار هنر اصفهان با حمایت موزهی هنرهای معاصر اصفهان و سازمان فرهنگی – تفریحی شهرداری اجرا خواهد شد.
برنامههای ویژهی هفتاد و پنجمین سالگرد عزیمت لهستانیها به ایران در اصفهان
مراسم رسمی نمایشگاه عکس لهستان مستقل، لهستانیها روزهای چهارشنبه اول آذر و پنجشنبه دوم آذرماه جاری، با اجرای ویژهی برنامههایی در محل موزهی هنرهای معاصر اصفهان، موزهی عصارخانه شاهی و تالار هنر به کار خود پایان خواهد داد.
نشست و سخنرانیِ نمایشگاه تصویرگری معاصر لهستان
با حضور هنرمند تصویرگر:ماریانا اکلجاک، از لهستان،
روز سه شنبه سی ام آبانماه ٩۶؛
“عصری با داستان؛ نگاهی به “تو به اصفهان باز خواهی گشت
با حضور:مصطفی انصافی و علی خدایی.
روز یکم آذرماه.ساعت چهارعصر
در محل موزه عصارخانه شاهی؛
پرفورمانس و موسیقی:
یکم آذرماه –ساعت شش عصر
درمحل موزه هنرهای معاصر اصفهان؛
گشایشِ نمایشگاه تصویرگری معاصر لهستان،
دوم آذرماه – ساعت پنج عصر؛
کارگاههای تصویرگری با عنوان چهارتاق
روزهای دوم و سوم آذر ماه
از ساعت نه صبح الی پنج عصر
در محل موزه هنرهای معاصر اصفهان؛
و مراسم رسمی اختتامیه نمایشگاه لهستان مستقل با حضور مقامات کشور لهستان، سخنرانی خانم آنا ماریا آندرز و کریشتوف اولنزکی، مدیر موسسهی آدام میتسکویچ و همچنین مقامات و مسوولین از شهر اصفهان، برگزار خواهد شد. همچنین نمایش «اصفهان، شهر بچه های لهستان» در ادامه از ساعت نه عصر در محل تالارهنر اصفهان به روی صحنه خواهد رفت. به مناسبت یادمان هفتاد و پنجمین سالگرد ورود لهستانیها، به اصفهان ویژه مقالات مهاجرین لهستان در اصفهان به همت موزهی عصارخانه شاهی، مرکز مطالعات فرهنگ عامهی اصفهان منتشر خواهد شد.
موسسه آدام میشکویتچ
موسسه آدام میشکویتچ، که تحت نام Culture.pl فعالیت مینماید، یک موسسه فرهنگی ملی است، که ماموریت آن ایجاد و برقراری ارتباط در باب ابعاد فرهنگی نام تجاری لهستان، از طریق مشارکت فعال در تبادل فرهنگی و بینالمللی است. این موسسه در هفتاد کشور دنیا به برگزاری پروژههای فرهنگی مشغول است. موسسهی آدام میشکویتچ، بیش از پنج هزار و پانصد رویداد فرهنگی را ارائه داده است که بیش از ۵۲ .۵ میلیون نفر مخاطب در پنج قاره جذب نموده است. تمامی پروژه های موسسه زیر مجموعهی Culture.pl به انجام میرسد و در وبسایت پورتال موسسه منعکس می شود. این و بگاه اطلاعات تقویم روزانه ی فرهنگی را که در برگیرنده رویدادهای کلیدی مرتبط با فرهنگ لهستانی در سراسر دنیا است، ارائه میکند.علاوه بر اطلاعات در مورد رویداد های سازماندهی شده در لهستان و خارج، این سکوی اطلاع رسانی علاوه بر اینکه زندگینامهی هنرمندان متعددی را در خود جای داده است، گزارش ها، مقالات، و متنهای توصیفی را به همراه اطلاعات در مورد موسسههای فرهنگی منتشرمیکند.
سایت که در سال ۲۰۱۵ ، بیش از ۴٫۵ میلیون بیننده را از سراسر جهان به خود جلب نموده است، به سه زبان لهستانی، انگلیسی و روسی، قابل دسترسی میباشد. در سال ۲۰۱۵ این پورتال، جایزه ضمانت فرهنگی را در گروه فرهنگ بر روی شبکه کسب نمود.