تراپیوستگی شعار روز جهانی موزه

“تراپیوستگی” شعار روز جهانی موزه
برساخت معنای مشترک
به مناسبت روز جهانی موزه‌ها موزه های تراپیوسته رویکردهای نو مردمان نو

سایت تندیس به قلم نویسنده مخاطب سارا کریمان

تراپیوستگی شعار روز جهانی موزه

انتخاب شعار سال ایکوم  (کمیته بین المللی موزه ها) همواره نسبتی با مسائل و چالش‌های جهانی دارد که با طرح شعار تلاش می‌شود راهکارهای موزه‌ای نسبت به یک موضوع و یا روش‌های ارتباط بخشی موزه‌ها با مسائل روز را مورد بررسی قرار دهد، در واقع شعار هر سال ایکوم زنگ هشداری‌ست بر موازین زنگار بسته‌ی حفاظت، مرمت و …. در موزه‌ها  و اعلام هشیار باش و موضع‌گیری نسبت به مسائلی که زیر پوست اجتماع و حیات جهانی در جریان است. توضیحات تکمیلی و تفاسیر گوناگون  پیرامون  مفهوم “تراپیوستگی” در موزه‌ها بیش از هر چیز به امکان بکارگیری از تکنولوژی‌های روز و قابلیت شبکه‌های اجتماعی در ارتباط بخشی و انسجام مابین موزه‌ها اشاره دارد.

در طراحی پوستر ۲۰۱۸ سعی شده مفهوم تراپیوستگی را به مخاطی منتقل کند و به همین جهت از کدهای کیو آر (QR) که به عنوان نماد نوآوری و تنوع وسیع ارتباطات انتخاب شده‌است. از این طریق موزه‌ها تشویق می‌شوند تا مخاطبان بیشتری را به خود جلب کنند و آنها با نوآوری‌های جدید با مخاطبانشان ارتباط برقرار کنند.

حضور و تعامل برابر در فضای سایبری در مسیری ناخواسته به خلق زبان و ادبیاتی مشترک می‌انجامد  که در فضای حقیقی به سختی امکان پذیر است، علاوه بر آن در فضای مجازی غالبا موضوعات همچون موجی در برگیرنده سر می‌کشند و فرود می‌آیند، از این رو توانایی خلق معنای مشترک  قابلیتی نهفته تلقی می‌گردد که گاها طی تعاملات مجازی به جریان‌سازی می‌انجامد ، موزه‌ها ذیل این شعار می‌توانند هوشمندانه‌تَر و حساس‌تَر از پیش در شبکه‌ای منسجم و آگاه  میان خود به بهره جویی از قابلیت‌های سایبری بپردازند.

اگرچه موزه‌ها هر یک با پیام، هدف و شعار منحصر به خویش اداره می‌گردند اما  تحقق در هم تنیدگی و تَرا پیوستگی مستلزم  وجود نوعی دغدغه  مشترک است و بر ساخت معنای مشترک می‌تواند راهکاری جهت نیل به سوی این هدف باشد. برساخت معانی، إمکانیست سیال که با هر نوع مصالح و ابزار امکان پذیر است. طی این فرآیند موزه‌ها در فضای هوشیارانه و آگاه از انسجام میان خود به ساخت معانی کاربردی و تاثیر گذار در واکنش به مسائل گوناگون می پردازند. در این صورت امکانات سایبری در خدمت موزه‌ها گامی فراتر از تبلیغات برداشته و با قدرت فراگیر سایر رسالت‌های موزه را نیز منتج می‌گردد.

در همین ارتباط به قلم سارا کریمان را اینجا بخوانید: