چرا هنرمندان فقیرند؟
بررسی ساختار ذهنی هنرمندان
سایت تندیس ترجمه معصومه شیخی
پژوهشی تازه نشان میدهد که این امر ممکن است مربوط به ساختار مغز آنها باشد. سیستمهای پاداشدهی ترشحکنندهی دوپامین در مغز هنرمندان واکنش چندانی به پول نشان نمیدهند.
بیشتر هنرمندان در ازای دستمزدهای بسیار پایینی کار میکنند. علیرغم طبیعت پرمخاطرهی اقتصاد هنر، آنها به کار کردن ادامه میدهند و به ظاهر پاداشهای پولی را فدای پاداش بزرگتری به نام آزادی خلاقانه میکنند. اما اگر برخی هنرمندان واقعا – از نظر روانشناختی – طوری برنامهریزی شده باشند که اهمیتی به پول ندهند، چه؟
این موضوع مفهومِ پژوهشی تازه است که در مجلهی پژوهشی خلاقیت به سرپرستی دکتر روبرتو گویا-مالدونادو، رئیس عصبشناسی سیستمها و تصویربرداریِ آزمایشگاه روانپزشکیِ مرکز پزشکی دانشگاه گوتینگِنِ آلمان، منتشر شده است. تیم تحقیقاتی به دنبال فعالیتهایی در بخشهایی از مغز بودند که دوپامین ترشح میکنند – مادهای شیمیایی که هیجاناتی را ایجاد میکند که اغلب مرتبط با رابطهی جنسی، مصرف مواد مخدر و شرطبندی است. در این پژوهش دو گروه از افراد هنرمند و غیرهنرمند حضور داشتند، در حالی که پول به رایگان در اختیار آنها قرار میگرفت.
بهتر است این نکته از پیش ذکر شود که اندازهی نمونهی تحت آزمایش بسیار کوچک است. بیستوچهار شرکتکننده در این آزمایش شرکت کردند و اسکنهای مغز آنها مورد بررسی قرار گرفت. دوازده نفر از آنها در زمینهی هنر، به عنوان بازیگر، نقاش، مجسمهساز، موسیقیدان یا عکاس فعالیت داشتند. گروه دوازده نفرهی بعدی شامل یک فروشندهی بیمه، یک دندانپزشک، یک مدیر بازرگانی و یک مهندس و افرادی با شغلهای دیگری بود که هیچ یک شغل خود را «خلاق» نمیشناختند.
هر شرکتکننده یک عینک مخصوص به چشم میگذاشت که مجموعهای از مربعها را در رنگهای مختلف نمایش میداد. هنگامی که مربع سبز ظاهر میشد، آنها میتوانستند با فشار دادن یک دکمه تا ۳۰ پوند پول دریافت کنند. همچنین از آنها خواسته شده بود که رنگهای «هدف» دیگری را نیز انتخاب کنند، اما آن رنگها هیچ پاداش پولیای در پی نخواهند داشت.
به طور همزمان، پژوهشگران فعالیت مغز شرکتکنندهها را با استفاده از MRI ِعملکردی اسکن میکردند. پژوهشگران دریافتند که هنرمندان در هنگام انتخاب مربعهای سبزِ پولساز، در مقایسه با افراد غیرهنرمند، فعالیتی بسیار کمتر در ونترال استریاتوم، که بخش سیستم پاداشدهی مغز است، نشان میدهند.
با اضافه کردن پیچیدگی دیگری به یافتههایشان، پژوهشگران در آزمایشی دیگر دریافتند که هنگامی که به هنرمندان گفته شد که مربعهای سبز را رد کنند، واکنش بیشتری در بخش دیگری از مغز که مربوط به دوپامین است، یعنی قشر قدامی جلوی مغز، نشان میدادند. به عبارت دیگر، هنرمندان هنگام دریافت پول کمتر هیجانزده میشدند و هنگامی که میدانستند، پولی به دست نخواهند آورد، بیشتر هیجانزده میشدند.
پژوهشگران میگویند: «در مجموع، نتایج ما نشاندهندهی وجود ویژگیهای عصبی متمایز در سیستم پاداشدهی تولیدکنندهی دوپامین در مغز هنرمندان است که نسبت به واکنش نشان دادن به پذیرش پاداشهای پولی تمایل کمتری دارند.»