گفتگویی با یحیی رویدل به بهانه نمایشگاه خارج از مرز در گالری دیلمان
مجله آوام: مریم روشن فکر
به گزارش گروه هنربانی آوام:
گالری تازه تاسیس دیلمان در دومین نمایشگاه خود، آثاری از یحیی رویدل را جمعه ۳۰ آذر ماه با عنوان «خارج از مرز» به تماشا خواهد گذاشت. رویدل هنرمندی جوان است که چهارمین نمایشگاه انفرادی خود را با عنوان «خارج از مرز» در گالری دیلمان ارائه خواهد کرد.
یحیی رویدل متولد ۱۳۶۷ است و دارای کارشناسی ارشد نقاشی از دانشگاه آزاد اسلامی است، او مجموعه جدیدش را در امتداد آثار قبلی با عنوان «گراند» ارائه کردهاست. مجموعهای که با تصاویری سمبلیک از همکناری کرگدن و هواپیما شناخته میشود. رویدل در مجموعه اخیرش به نوعی بستر ذهنی خود درباره هواپیماها را ادامه داده است. او خود در این باره میگوید: « نقاشی را با الهام از پدرم آغاز کردم، که طراح و خوشنویس هستند و نقاشی همواره با من بوده و هست و تنها چیزی است که فکر میکنم دارم. من خود را مشابه کرگدنهایی که میکشم میدانم، موجوداتی سرسخت که کارهای زیادی از آنها بر میآید، آنها قوی هستند و میتوانند تخریب زیادی به وجود بیاورند اما در عین حال ساکت و آرامند. این کرگدنها در مجموعه قبلی من حضور داشتند و در این مجموعه نیز جسته و گریخته ظاهر شدهاند.»
اما نقطه اتصال اصلی دو مجموعه رویدل هواپیماها هستند و او این ارتباط را اینگونه توصیف میکند: « هواپیما برای من در عین اینکه نماد زندگی، رفتن و پرواز است، حس عجیبی دارد. من هواپیماها را بسیار دوست دارم و به آن نگاهی عاشقانه دارم، اولین جرقه مجموعه گراند زمانی زده شد که جلوی چشمانم دیدم که لاشه هواپیمایی قدیمی را با سنگ تکه تکه کردند و آلومینیوم بدنه آن را به سرقت بردند. این منظره برای من خوابی را به همراه داشت که آن را در تابلوی زمین از مجموعه گراند نقاشی کردم، در این تابلو من کرگدنی هستم که روی هواپیما ایستاده است.»
او در مجموعه جدید خود این خاطره و نگاه را بیشتر بسط داده و گستردهتر کردهاست. «در مجموعه خارج از مرز، مرزی که در مجموعه گراند حضور داشت برداشته شده و مکان حذف شدهاست. در این مجموعه مسئله زمان وجود دارد سعی کردهام گذشته، حال و آینده را به نوعی در تمامی آثار به تصویر بکشم، هرچند از نمادهایی غیر مرسوم برای نشان دادن آن استفاده کردهام و خواستهام که نوستالژی و امید به آینده و عشق به زندگی را در کنار هم نشان دهم. در مجموعه گراند جبر جغرافیایی و احساس تسلط آن بر من وجود داشت، اما در این مجموعه آرزو هست.»و تلخی و تاریکی حاضر در آثارش را حاصل ترجمه واقعیت تلخ زندگی میداند و در این باره میگوید: «البته واقعیت تلخ است به همین خاطر هواپیماهای من سقوط کرده، یا در حال متلاشی شدن هستند و این احساس من به زندگی است، اما به جاودانگی باور دارم و فکر میکنم همه ما با رسالتی به این دنیا آمدهایم و شاید رسالت من نقاشی باشد.»
حضور فیگور زنانه در آثار جدید رویدل موضوع دیگری است که او درباره آن میگوید: « زن شکل دیگری از کرگدن است اما زیباتر، همه این زنها زیبا ساکت و آرامند و رویای پرواز دارند نمیدانم شاید در مجموعه بعدی کرگدنها یا زنها پرواز هم بکنند. برای من آوردن فیگورها شاید یک حرکت تفننی بود، پیش از این در نمایشگاههای قبلیام من به کشیدن فیگور انسان وابسته بودم و در مجموعه گراند ناگهان آن را ترک کردم شاید این بازگشت برایم نوعی تفریح هم محسوب بشود.»
رویدل در کارنمای پیش رو در گالری دیلمان مجموعن ۲۸ اثر نقاشی و طراحی خود را در ابعاد مختلف به تماشا خواهد گذاشت. این مجموعه اولین نمایشگاه انفرادی او از سال ۹۵ تا کنون است او درباره چشمانداز خود میگوید: « این شاید یک نطفه است، شروعی که مطمئنم ادامه خواهد داشت، برای من دنیای هنر این است که بتوانم حس درونیام را منتقل کنم.»
لازم به ذکر است نمایشگاه «خارج از مرز» از تاریخ ۳۰ آذر ماه تا ۱۲ دی در گالری دیلمان برقرار می باشد و علاقه مندان می توانند جمعه از ساعت ۱۶:۳۰ الی ۲۰:۳۰ و همه روزه به جز روزهای شنبه از ساعت ۴ تا ۷ به نشانی خیابان شریعتی، بالاتر از ظفر، تقاطع خیابان پورمشکانی (کودکان غزه)، شماره ۵۰ مراجعه فرمایند
نقد نمایشگاه قبل یحیی رویدل را اینجا بخوانید:
هنرمند/منتقد؛ هم این و هم آن
هنرمند/منتقد | اثر چیست؟ معنای احتمالی آن چیست؟ به چه درد میخورد؟ در این روزهایی که عکس و عکاسی از من گریختهاست یا من از آن فرار کردهام چه چیز میتواند برایم بامعناتر/بیمعناتر از دبیری بخش عکاسی یک مجلۀ هنری باشد. رنگ این روزها رنگ همهچیز را عوض کرده است. عکس برایم رنگباختهاست و میدانم به سبب همین رنگعوضکردنش در لحظه است که اینگونه دوستش میدارم.[…][۱] […] موضوع، خود عکاسی است همانگونه که چیزها خود عکس هستند. «من» هم تکهای […]
مسعود اسکندری ؛ عکاس مهاجر
مسعود اسکندری خویی متولد ۲۳ آذر ۱۳۴۰ دانش آموخته عکاسی از دانشگاه هنر . فوق لیسانس عکاسی از دانشگاه هنرتهران و مستند نگاری از دانشگاه Ryerson کانادا (Master of Fine Arts in Documentary Media) . تدریس در گالری هنر همیلتون و دستیار خانم Pearl Van Geest هنرمند و مدرس نقاش کانادایی .
نقدی بر نمایشگاه یحیی رویدل
پرواز را به خاطر بسپار کرگدن مردنیست، نقدی بر نمایشگاه یحیی رویدل سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی موریه شاعر فرانسوی در سالهای ۱۸۸۶ میلادی مرامنامهای را منتشر کرد و در آن حکم نمود که شی انتزاعی به قلمرو نقاشی تعلق ندارد و اساسا نقاشی هنری عینی برای بازنمایی چیزهاییست که واقعی و موجودند. و از سویی آنان واقعیت محض را مبتذل و ناچیز می شمردند و به واقع هدف هنرمند، حل و فصل فضای میان دنیای معنوی و مادی […]