گزارش نشست «هنر؛ تجربه، رویداد» در نگارخانه صا، هفتم خرداد ۹۸
سخنران: جاوید رمضانی
به گزارش آوام مگ: نگارخانه «صا» برای کمک به بسط تعاریف مربوط به تولید اثر هنری و رابطه هنر و هنرمند و نیز رابطه هنر و مخاطب نشستهایی را برگزار میکند.
در نشست «هنر؛تجربه،رویداد» جاوید رمضانی، هنربان و منتقد هنری مسئله پیرموان روند کار هنرمند از ایده تا تولید اثر هنری را مطرح کرد. او در طول نشست با اشاره به آثاری از تاریخ هنر غرب، موضوع «هنر؛تجربه، رویداد» را به تأثیر تجربه -بعنوان امری برآمده از فرهنگ و اجتماع- بر روند تولید اثرهنری، بسط داد.
رمضانی در ابتدا از تعریف افلاطونی ایده آغاز کرد و با نگاهی اجمالی به سیر حرکت این تعریف در تاریخ هنر، حرکتی از عینیت به ذهنیت، از محسوسات به معقولات را از گذشته تا هنر معاصر تشریح کرد.
این منتقد افزود: «در این سیر حرکت از بیرون به درون اما همواره رد تجربه زیسته هنرمند در آفرینش هنری باقی میماند و ایده همواره نقطه تلاقی محسوس و معقول است. در بررسی آثار مختلف تاریخ هنر غرب میتوان رد پای سنت تصویری مسیحی را همچون موتیفی بازگردنده دنبال کرد که به فراخور تجربه زیسته هنرمند در هر دوره تاریخی به شکلهای مختلف درآمده اما ماهیت فرهنگی خود را از پس اعصار حفظ کرده است. در واقع هر هنرمند هربار رویداد را به شکلی دیگر بازآفرینی میکند و از گذر تجربهی خود چیزی بر آن میافزاید. رویدادی که از گذر ماجراجویی و تجربه، دیگربار دستمایه رویدادی دیگر میشود.»
رمضانی در خلال تحلیل تصاویر آثاری از جوتو، ون آیک، دگا، گویا و پیکاسو توجه حضار را به پیوستگی هنرمندان این آثار با واقعیات موجود زمانه خود اعم از واقعیات اجتماعی، تکنیک و متریال، تجربیات شخصی و رویدادهای بیرونیِ تاریخی جلب کرد. با توجه به چنین نگاهی، یافتن نقطه وصل هنرمند امروز به تجربه فردی بهعنوان یک داشتهی فرهنگی تاریخی را ضروری دانست و نیز بر یافتن نقاط گسست احتمالی و پذیرش آن بهعنوان یکی از واقعیتهای موجود در هنر ما تأکید کرد.
در ادامه تصاویر بیشتری از این نشست را میبینید.