جورج البهجوری پدربزرگ کاریکاتور مصر
پرونده معرفی هنرمندان عرب | قسمت دوازدهم
مجله هنرهای تجسمی آوام: به قلم دنیا حافظی حقانی
جورج البهجوری[۱] در سال ۱۹۳۲ در یک خانواده قبطی[۲] مسیحی در مصر متولد شد. این هنرمند از سال ۱۹۵۳ کار خود را بهعنوان کاریکاتوریست سیاسی آغاز کرد و بهعنوان کاریکاتوریست ترویجدهنده تفکر اصلاحات ملی و نیز حقوق زنان شناخته شد.
وی در سال ۱۹۵۵ و باراهنمایی، هنرمند مصری حسین بیکار[۳] در دانشکده هنرهای زیبا در زامالک قاهره[۴] در رشته نقاشی و در سال ۱۹۷۰، در آکادمی هنرهای زیبا در پاریس تحصیل کرد؛ جایی که سه دهه از عمر خود را در آنجا زندگی کرد و از سال ۱۹۷۵ بهعنوان کاریکاتوریست دیگر آثار کاریکاتوری خود را ادامه نداد.
البهجوری در طول بیش از ۵۰ سال فعالیت هنری خود، پدربزرگ کاریکاتور مصر شد. وی همچنین بهعنوان نقاش، مجسمهساز، داستاننویس، نویسنده کتاب کودک و بازیگر شناخته شده است.
او همچنین به دلیل بازتاب احساسات خواننده محبوب مصری، امکلثوم و کشیدن نقاشیهایی از او بهعنوان یک افسانه مصری مشهور است.
البهجوری برای اثر خود به نام «چهرهای از مصر»[۵] مدال نقره دریافت کرد و کارهای او به شکل گستردهای در موزهها ازجمله موزه لوور[۶]، موزه هنرهای مدرن در امان[۷]، موزه هنرهای مدرن در قاهره[۸] موجود است.
این هنرمند، نقاشیهایی به سبک کوبیستی خلق میکند که در تاریخ رنگارنگ فرهنگ و میراث عامیانه مصر تأثیرگذار است.
نقاشیهای البهجوری با استفاده از آیکونهای معروف و حس نوستالژی عمیق، تأمل تاریخی و حفظ فرهنگ را تداعی میکند. او دریکی از مصاحبههایش گفت: «با هر ضربه مس، من مصری را به یاد میآورم که نمیخواهم ناپدید شود.»
زنان در موقعیتها و اشکال مختلف موضوع مشترک نقاشیها و پرترههای این هنرمند هستند. او بهجهت آنکه مادرش را در سنین بسیار کم و در کودکی از دست داد، همیشه سعی داشت او را در چهره همه زنانی که به تصویر کشیده است پیدا کند.
البهجوری میگوید که هرگز قصد تقلید از پیکاسو را نداشته، ولیکن تأثیر زیادی بر هنر او داشته است.
در سالهای اخیر این هنرمند برای خود یک موزه تأسیس کرد و اغلب هنرمندان را تشویق میکند که مشابه او رفتار کنند همچنانکه این امر یک تفکر و گرایش رایج در اروپا بهشمار میرود.
آثار جورج البهجوری در حراجهای مختلف ازجمله کریستیز و بونامز ارائهشده است و بسته بهاندازه و متوسط اثر هنری، قیمتها از ۸۲۳ $ تا ۳۷۵۰۰ $ است.
پینوشت:
[۱]– George Bahgury
[۲] – Coptic Christian
[۳] – Hussein Bikar
[۴] – the Faculty of Fine Arts in Zamalek, Cairo
[۵] – A Face from Egypt
[۶] – the Louvre Museum
[۷] – the Museum of Modern Art in Amman
[۸]– the Museum of Modern Art in Cairo
قسمتهای قبلی این پرونده را اینجا بخوانید:
موتاژ نصر هنرمندی که کانال جیغ مردم سرزمینش است
علاء عواض نقاش دیوارهایی برای جنگ و صلح
خالد حافظ و رابطهی بین ریاضی و عاطفه
پرترهها و آثار چندوجهی مارگارت نخلا