عادل ال سیوی نقاش چهرهها
پرونده معرفی هنرمندان عرب | قسمت چهاردهم
مجله هنرهای تجسمی آوام: به قلم دنیا حافظی حقانی
عادل ال سیوی[۱] یکی از مشهورترین و تأثیرگذارترین هنرمندان معاصر مصر است. او بیشتر به جهت چهرههای پرآوازه خود مشهور است و آثاری با ماهیت حیوان و رابطه دوسویه آن با انسان دارد.
این هنرمند، متولد بحیرا[۲]، مصر در سال ۱۹۵۲ میلادی است. در دانشگاه قاهره در رشته پزشکی تحصیل کرد (۷۶-۱۹۷۰)، سپس به اروپا و آمریکا سفر کرد و قبل از بازگشت به قاهره در سال ۱۹۹۰ بهعنوان یک نقاش آموزش دید. این هنرمند از سال ۱۹۸۰ به میلان رفت و در آنجا یک دهه کار و زندگی کرد و بعدازآن به قاهره بازگشت و در آنجا به کار خود ادامه داد.
اولین نمایشگاه بزرگ او در آتلیه قاهره[۳] در سال ۱۹۸۵ به نمایش در آمد و نمایشگاههای انفرادی در مصر، آلمان، لبنان و ایتالیا هم داشت. نمایشگاههای گروهی او شامل دوسالانه ونیز[۴] در سال ۱۹۹۷ بود. آثار این نقاش در مجموعههای منطقهای و بینالمللی ازجمله موزه هنر مدرن مصر[۵]، موزه موسسه جهان عرب[۶] موجود است و فروش اثر در حراج کریستیز[۷] را در کارنمای خود به ثبت رسانده.
تکنیک نقاشی قابلتوجه و بسیار شخصی و خاص عادل همراه با توانایی او در بهروز کردن مداوم مهارتهای روایی خود و همچنین ایمان بیتردید او به امکان تولد جهانهای جدید با استفاده از نقاشی، مجموعهای از آثاری را ایجاد میکند که کاملاً حسی و درعینحال مفهومی شفاف را دارا است.
عادل آل سیوی به دلیل کار با چهرهها که از تاریخ هنر مصر و هنرهای مردمی آفریقا جمعآوری شده است مشهور است. چهرههای او با استفاده از ورق طلا و از نقاشان دوره رنسانس الهام گرفتهشده. هنگامیکه این هنرمند در سال ۱۹۹۰ از ایتالیا به مصر و قاهره بازگشت، علاقه او به ناامیدی از کنترل دولت و فساد سیاسی تغییر یافت. او به دنبال هنر، افسانههای مصر باستان بود تا عمق بیعدالتی اجتماعی را به تصویر بکشد و آن را برجسته کند.
نقاشی و آثاری از فراعنه و چهرههای آنها که بهسختی قابلدرک هستند و اغلب بهصورت سری تولید میشود، همگی اشاره به طمع و بیرحمی آنها از آن دوره تا به امروز دارد که به شکلهای دیگری در جامعه نمود پیداکرده و باوجود انقلابهای بیهوده زمان تغییری در آن دیده نشده است. بومهای بزرگ این نقاش با رنگهای زیاد و نور خیرهکنندهای که به آن میدهد قابلتأمل است، گویی که یک مکاشفه را اعلام میکند، هر اثر داستان کاملی دارد که آن را بازگو میکند. این هنرمند در سلسله مطالعات خود درباره انواع مختلف حیوانات، سعی میکند شخصیت نهفته در پس ظاهر هر موجودی را نشان دهد.
آل سیوی شبکه خوبی از استنادات فرهنگی برگرفته از ادبیات، سینما و تاریخ هنر را ایجاد میکند و بهموجب آن حیوانات قهرمانان اصلی کارهای او هستند.
مجموعهای دیگر از نقاشیهای این هنرمند مربوط به موسیقی است، آل سیوی شیفتگی خود را از کودکی با آلات موسیقی و تأثیر آن آلات بر موسیقیدانان هنگام نواختن آن را به تصویر میکشد و به این شکل به موسیقی و نوازندگان آن ادای احترام میکند.
آل سیوی علاوه بر حرفه خود بهعنوان یک هنرمند تجسمی، متون تاریخی هنری متعددی را توسط هنرمندانی مانند لئوناردو داوینچی[۸] و پلی کلی[۹] به عربی ترجمه کرده است.
پینوشت:
[۱]– Adel El Siwi
[۲]– Beheira
[۳]– Cairo Atelier
[۴]– Venice Biennale
[۵]– Museum of Modern Egyptian Art
[۶]– the Museum of the Institute of the Arab World
[۷]– Christies
[۸]– Leonardo da Vinci
[۹]– Paul Klee
قسمتهای قبلی این پرونده را اینجا بخوانید:
حسن سلیمان | جدال با نقش هنر و هنرمند در جامعه
جورج البهجوری پدربزرگ کاریکاتور مصر
موتاژ نصر هنرمندی که کانال جیغ مردم سرزمینش است
علاء عواض نقاش دیوارهایی برای جنگ و صلح
خالد حافظ و رابطهی بین ریاضی و عاطفه
پرترهها و آثار چندوجهی مارگارت نخلا