هنرمند موفق؛ میزان فروش اثر یا شیوه زندگی

گزارش نشست رونمایی کتاب «چگونه هنرمند موفقی شویم؟» از نشر آوام سرا

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟
رونمایی و جشن امضای کتاب«چگونه هنرمند موفقی شویم؟» با حضور کامبیز صبری (هنرمند و مجسمه ساز)، شقایق سعیدی (مترجم کتاب و هنرمند)، مجید ملانوروزی (مدیر اسبق موزه هنرهای معاصر تهران، مجموعه‌دار و پژوهشگر تاریخ هنر) و جاوید رمضانی (مدیرمسئول نشر آوام سرا) پنج‌شنبه دوم اسفندماه ۱۴۰۳ در شهر کتاب ایرانشهر برگزار شد.

نشر آوام سرا در ادامۀ فعالیت‌های خود، از سال ۱۳۹۸، با تمرکز بر موضوعات و مباحث نظری  و کاربردی هنرهای تجسمی، با ارائه مجموعۀ کتاب‌های تخصصی «کپسول هنر معاصر» نموده است. اندیشیدن به ساختارها و بررسی و شناخت مفاهیم ساختاری هنرهای تجسمی، اقتصاد هنر و تاریخ هنر معاصر موضوعاتی است که در نشر آوام سرا مورد توجه قرار دارد و در این مسیر با هنرمندان، نویسندگان و مترجمان جوان و حرفه‌ای که در حیطۀ هنر امروز ایران فعالیت حرفه‌ای دارند همکاری می‌کند.

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟

جاوید رمضانی با معانی متفاوتی که  از هنرمند، نهاد هنری و هنر  وجود دارد، نشست را آغاز کرد و گفت هنر تعاریف گسترده‌ای دارد و ممکن است من تعریف ارائه شده از هنر در این کتاب را نپسندم؛ اما جهان زیسته امروزی متاسفانه یا خوشبختانه این تعریف  را از هنر دارد. قطعا نگاهی که نویسنده به متد های موفقیت در هنر دارد نگاه کاملا کمی است و کمتر به مسائل کیفی می‌پردازد.

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟

دکتر ماگنوس رش (نویسنده کتاب) مشاوره موزه های بزرگ دنیاست و صورتبندی روش‌های اقتصاد هنر او  به لحاظ نظری و فکری واقعا قابل تقدیر است با اینکه تقسیم‌بندی هنرمندان بر اساس سودهی را به طور کامل نمیپسندم؛ اما از آنجایی که گرفتن اطلاعات آماری دقیق درباره اقتصاد یک گالری به صورت جدی از ۸ هزار گالری در سراسر جهان بسیار دشوار و اطلاعاتی که به ما می دهد تکان دهنده و قابل تامل است.

حقایق  و آمارهای ارائه شده به هنرمند کمک می‌کند تصویر واضحی از حرفه‌ی هنرمند بودن داشته باشد و متوجه شود آیا می خواهد هنرمند باشد یا خیر؟

او مراکز اصلی هنر را مطرح می‌کند  و معتقد به یک حوزه مقدس در هنر است و کسانی که می‌توانند وارد سرزمین مقدس شوند در سطح بین‌المللی مطرح خواهند شد که این مسئله برای جوانی که تازه از دانشگاه فارغ التحصیل شده رئالیتی خوبی را نشان می دهد.

شقایق سعیدی (مترجم کتاب و هنرمند) با نگاهی انتقادی در خصوص واژه موفقیت و همچنین ارتباط آن با دنیای هنر ادامه داد باید توجه کنیم کتاب مربوط به جامعه آمریکا، جامعه‌ای که موفقیت در رابطه با رقابت‌های موقعیتی است به این معنا که همه تلاش می‌کنند ولی در نهایت یک نفر برنده می‌شود و رقابت های برنده و بازنده در آن جاری است.

از طرفی نویسنده در دنیای معاصر اهداف اجتماعی، اقتصادی و هنری را برای هنرمند تعیین می‌کند و راهکارهایی را در ادامه برای این دستآوردهای اقتصادی مطرح کرده و نگاهی هم به خودشناسی و اهداف فردی دارد.

این کتاب با تاکید بر شبکه‌سازی، به روابط اهمیت بیشتری به آنچه  هنرمندتولید می‌کند میدهد و با ارائه راهکارهایی سودمند و کاربردی برای هنرمند در تلاش برای ایجاد تعادل میان روند تولید اثر و ارتباط با افراد و فعالان در زمینه هنر اعم از هنرمندان، منتقدان، گالری‌داران و مجموعه‌داران است.

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟

برای من و  هم نسلی‌های من هم که بیشتر بر نگاه هنر برای هنر معطوف هستیم نمیتوان اقتصاد و سازوکارهای آن را منکر شد و بینشی که مطرح می‌کند غیرقابل‌انکار است. هر چند که خود در کتاب عنوان می‌کند اگر هدف هنرمند دستاوردهای اقتصادی است هنر بستر مناسبی برایش نیست چرا که آمار و ارقام نشان دهنده این است که گردش مالی جهانی در قیاس با بازارهای اقتصادی دیگر اصلا عدد بالایی نیست.

مجید ملانوروزی مدیر خانه ایرانشهر و مدیر سابق موزه هنرهای معاصر در پاسخ به این سوال که  آیا کتاب در جامعه و حوزه هنری ما راه گشاست گفت: مواجهه اولیه من با این کتاب شبیه کتاب‌های زردی بود که چگونه یک شبه ثروتمند شوید و کتاب‌هایی با چنین عناوینی؛ واقعیتش تمایلی برای خواندن کتاب نداشتم چرا که پارامترها، جوامع، نگاه و تلقی هر کس از موفقیت متفاوت است؛ اما با مروری بیشتر متوجه  شدم که کتاب بسیار خوبیست با مطالب به روز  و سرفصل‌ها موضوعات درست و مفیدی را مطرح می‌کند که در هر جامعه‌ای صدق می‌کند.

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟

نمی‌توان به راحتی تعریف کمی و کیفی از موفقیت ارائه داد؛ اما معمولا بیشتر ما موفقیت را در فروش و دیده شدن می‌بینیم. همچنین پارامترهای مختلفی وجود دارد که گالری‌ها و منتقدان گاهی می‌توانند مسیر حرفه‌ای هنرمند را تغییر دهند حتی بازخورد بازدید کنندگان از نمایشگاه هنرمند و شبکه ارتباطی او و تعداد آثار تولید شده‌ی هنرمند در سال نیز مطرح است که از یک تعدادی بیشتر میتواند به مارکتینگ هنرمند آسیب بزند.

این مسائل در برندینگ هنرمند مهم است؛ چه بخواهیم بپذیریم و چه نپذیریم، لاجرم برای موفقیت به موضوعاتی که در کتاب مطرح می‌شود باید توجه داشت.

کامبیز صبری هنرمند و مجسمه ساز مطرح در اهمیت و ارزشمندی کتاب از منظر تجربه زیستی ۲۷ ساله‌اش در حوزه هنر و فعالیت مستمر در این حیطه، این کتاب را مفید دانست و تاکید کرد در کار هنری پیوسته باید از خود بپرسیم که چه چیزی برای ما مهم است؟ و البته با واقع‌بینی بررسی کنیم که  شهرت، معروفیت یا پول‌های بسیار یا جنجال برای ما مهم است؟

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟

هنرمند بودن اصلا جای ساده‌ای نیست جای پر دردسر و جای عبور و گذر از تنگناهای خاصی در زندگیست؛ بنابراین موفقیت در هنر حقیقتاً یک شیوه زندگی است که ما انتخابش می کنیم و در تمام موارد زندگی‌مان تاثیر می‌گذارد.

به این معنا که به بینشی دست می‌یابیم که در حرف زدن، ارتباطات، رفتار، لباس پوشیدمان و هر چیزی که به ما ارجاع پیدا می‌کند دیده می شود. به نظر من این راهی‌ست که به هنرمند موفق بودن پاسخ می‌دهد.

 آنچه مسلم است هنرمند موفق جدا از دانش و اطلاعات باید روش تقویت خلاقیت خود را بداند و مسلط بر نوع مدیای خود باشد. هنرمند باید روش‌های پرزانته کردن خود را یاد بگیرد و بتواند در نمایشگاه‌های گروهی و بی‌ینال‌ها  شرکت کند در این حین با افراد مختلف آشنا شود.

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟

اگر ندانیم چگونه هنرمان را ارائه کنیم همجون باغبانی که بهترین میوه را به عمل می‌آورد (اگر بیاورد)؛ اما چون نمی‌داند کجا و در چه بازاری محصول خود را  بفروشد همه میوه‌ها  خراب می‌شود.

همانطور که در کتاب به علم مدیریت زندگی اشاره شده باید مدیر زندگی خودمان باشیم و در هر حال روحی خوب یا بد پیوسته و مداوم کار کنیم و این تداوم انسان را می‌سازد.

این کتاب روش‌های گفتگو کردن با گالری‌دار یا مجموعه‌دار را به خوبی توضیح می‌دهد و بر روی تاثیر انرژی جمع تاکید می‌کند که می‌تواند این جمع بر روی گالری‌دارها هم تاثیر گذار باشد.

همچنین  در مورد تاثیر شبکه‌های اجتماعی که چگونه باعث بالارفتن فروش آثار یک هنرمند شده نیز صحبت می‌کند و تجربه خود من دریافت یک سفارش صد هزار دلاری از فیس بوک بود و حتی در اینستاگرام هم بالغ بر ۵۰ اثر فروخته‌ام.

کامبیز صبری در پایان  افزود: البته فاکتور اولیه نمی‌تواند فقط دکور چیدن باشد باید محتوا داشته باشد و این تعادل بین محتوا داشتن و ارائه‌ی مناسب و شیک تضادی است که هنرمند باید شخصیت‌اش رشد کرده باشد تا بتواند آن را حل کند.

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟

نشر آوام سرا در سال آینده شاهد رونمایی و برگزاری نشست‌های علمی  کتاب‌های  چالش برانگیز و کاربردی همچون «مدیریت و گالری‌داری»، «چگونه مجموعه دار شویم» از همین نویسنده و «جعبه ابزار کیوریتوری»، «یادداشت‌هایی بر نقاشی‌های پایان قرن»، «مرقع طراحی‌های قاجار» و دیگر تازه‌های نشر جهت استفاده هنرمندان و دست‌اندرکاران هنر خواهد بود.

این نشست با حمایت آتلیه مرمت و اصالت‌سنجی آوام برگزار شد.

کتاب چگونه هنرمند موفقی شویم؟