پناهجویان لهستانی ، کودکان اصفهان پس از ۷۵ سال به ایران بازمیگردند
نشست مطبوعاتی در بنیاد لاجوردی
رونمائی از مجموعهای منحصربهفرد از عکسهای یافتشده در استودیوی ابوالقاسم جلا از پناهجویان لهستانی
در نشست خبری این رویداد که امروز ۱۱ مهر در بنیاد لاجوردی بهمنظور بررسـی ابعاد تاریخی، هنری و اجتماعی این اتفاق تاریخی و همچنین آشـنایی بیشتر با آن بود، برگزار شد.
در این نشست پریســا دمنــدان، محقــق و کیوریتــور| آنــا دودا، نماینــدهی موسســهی آدام میشــکویتز| پاتریشــیا اوزجــان، کاردار لهســتان| امیــن فخــاری، موســس و مدیــر مرکــز آفرینشهــای معــاصر اصفهــان | محمدرضــا کارگــر، سرپرســت مجموعــه فرهنگـی تاریخـی سـعدآباد |حمیـد وکیل باشـی، مشـاور هـنری و مسـئول نگارخانـهی سـعدآباد| محمدعلـی صرامـی، رییـس مــوزهی هنرهــای معــاصر اصفهــان| علیرضــا دولتشــاهی، تاریخ شــناس و عضــو کمیته علمــی همایــش «هفتــاد و دومیــن ســالگرد ورود مهاجــران لهســتانی بــه ایــران»| خــسرو ســینایی، فیلمســاز | رکســانا مهرافــزون، کارگــردان تئاتــر«اصفهان، شهر بچههای لهستان» به گفتگو پرداختند.
و همچنین نمایش فیلم «مرثیهی گمشده» با حضور کارگردان اثر، خسرو سینایی به نمایش درآمد.
موسسه آدام میشکویچ، با حمایت معنوی وزیر فرهنگ و میراث ملی لهستان آقای پروفسور پیوتر گلینسکی، حمایت مالی PGNiG شرکت نفت و گاز دولتی لهستان و همراهی سفارت این کشور در تهران، و همچنین با همکاری مجموعهی فرهنگی کاخ سعدآباد، معاونت هنری شهرداری اصفهان و موزهی هنرهای معاصر اصفهان، به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد ورود مهاجران برگزارمیکند:
نمایشگاه عکس «متولدین لهستان مستقل، لهستانیها کودکان اصفهان پس از ۷۵ سال به ایران بازمیگردند.»
رونمائی از مجموعهای منحصربهفرد از عکسهای یافتشده در استودیوی ابوالقاسم جلا از پناهجویان لهستانی در خلال جنگ جهانی دوم در ایران
نمایشگاه «متولدین لهستان مستقل، لهستانیها؛ کودکان اصفهان پس از ۷۵ سال به ایران بازمیگردند.» نمونههایی از میراث لهستان را از طریق مجموعهای منحصربهفرد از نگاتیوهایی که در استودیوی ابوالقاسم جلا نیم قرن بعد از پایان یافتن جنگ جهانی دوم یافتشده است، ارائه میکند. این نمایشگاه که توسط موسسهی آدام میشکویچ برگزار میشود، شامل چندین عکس است که تا کنون هیچگاه به نمایش در نیامدهاند و اقامت پناهجویان لهستانی در خلال جنگ جهانی دوم را مستند کردهاند. این عکسها بخشی از مجموعهی بزرگ نگاتیوهای کشف شده توسط «پریسا دمندان» در استودیوی عکاسی ابوالقاسم جلا در شهر اصفهان هستند. نمایشگاه، که به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد ورود ۱۲۰،۰۰۰ لهستانی بههمراه ژنرال «وُوادیسواس آندرس» به ایران برگزار میشود، در نگارخانهی مجموعهی فرهنگی، تاریخی کاخ سعدآباد تهران (در تاریخ ۱۴ مهر تا ۹ آبان ۱۳۹۶) و موزهی هنرهای معاصر اصفهان (در تاریخ ۱۸ مهر تا ۲ آذر ۱۳۹۶) برگزار خواهد شد.
کیوریتور نمایشگاه پریسا دمندان، عکاس و تاریخهنرشناس است. او در حین تحقیق در مورد شروع عکاسی در شهر زادگاه خود اصفهان، بهصورت اتفاقی مجموعهای از مدارکی منحصربهفرد را کشف کرد: جعبههایی از صفحههای نگاتیو شیشهای. پریسا دمندان در سال ۱۳۹۰، در کتابی با عنوان کودکان اصفهان (نشرنظر)، بخشی از این مجموعه را ارائه کرده است. این پرترهها توسط ابوالقاسم جلا، عکاس بهنام اصفهانی ثبت شده و همانطور که نمونهای عالی از هنر عکاسی در سالهای اولیه است، گواهی است مهم بر سرنوشت مردم لهستان در دوران جنگ. این مجموعه شامل عکسهای دستهجمعی و تک پرترههای آتلیهای و همچنین تصاویری از جامعهی لهستانیهاست که در بیرون از استودیو عکاسی شدهاند.
در خلال جنگ جهانی دوم، مردمان ساکن در نواحی مرز شرقی جمهوری لهستان قربانی تبعیدی گسترده به اردوگاههای کار اجباری در اتحاد جماهیر شوروی شدند. پس از دورهی بردگی و کار اجباری، طبق معاهدهی سیکروسکی-مایسکی، شهروندان لهستانی اجازهی تشکیل ارتش یافتند. با قطع روابط دیپلماتیک بین دولتِ در تبعید لهستان و اتحاد جماهیر شوروی، ارتش از طریق قزاقستان به ایران راه یافت. تبعید به سیبری حداقل چند صد هزار نفر از مردم لهستان را تحت تاثیر قرار داده بود. ۱۱۶،۰۰۰ نفر از این شهروندان لهستانی با کمک ارتش ژنرال وُوادیسواس آندرس از جماهیر شوروی فرار کردند. این گروه ۳۰۰۰ یتیم را هم شامل میشد که در نهایت بههمراه مراقبین و معلمان خود در اصفهان ساکن شدند. اقامت در اصفهان، تغییری کلی در شرایط آنها پدید آورد. پس از سالها سختی در استپهای قزاقستان، بیابانهای ترکمنستان و تایگاهای سیبری، این یتیمان لهستانی خود را در سرزمین شاه پریان یافتند. اصفهان برای آنها همچون بهشت بود. در اصفهان، پناهجویان لهستانی مکانی را یافتند که در آن میتوانستند تجربیات دردناک گذشتهی خود را فراموش کرده و قدرت و ایمان به آیندهای بهتر را پیدا کنند.
این دو نمایشگاه عکاسی در تهران و اصفهان با حمایت پیجیانآیجی PGNiG، نهادِ حامی پروژههای فرهنگی لهستان امکان پذیر شده وموسسهی آدام میشکویچ با همکاری مجموعهی فرهنگی، تاریخی کاخ سعدآباد و موزهی هنرهای معاصر اصفهان برگزاری آن را در ایران به عهده دارد.
نگارخانه و مرکز هنری سعدآباد:
تجریش، میدان دربند، ورودی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، ۱۴ مهرماه تا ۲۹ آبانماه ۱۳۹۶
ساعات بازدید: همه روزه از ۱۰ تا ۱۶
موزهی هنرهای معاصر اصفهان:
اصفهان، خیابان استانداری، روبروی دانشگاه هنر اصفهان، ۱۸ مهرماه تا ۲ آذرماه ۱۳۹۶
ساعات بازدید: صبحها ۹ تا ۳۰:۱۳ و عصرها ۱۵ تا ۱۸