گزارشی کوتاه از برگزاری چهاردهمین حراج تهران-هنر معاصر ایران
تصاویر و متن: محمود نورایی
چهاردهمین حراج تهران، ویژه هنر معاصر ایران ۲۱ مرداد ۱۴۰۰ در هتل پارسیان آزادی با ارائه ۱۲۰ اثر برگزار شد و با فروش تمامی آثار به مبلغ ۴۲ میلیارد و ۷۱۸ میلیون تومان به کار خود پایان داد.
این دوره از حراج تهران در حالی شب گذشته برگزار شد که با توجه به گسترش ویروس کرونا و برای رعایت حداکثری پروتکلهای بهداشتی با حضور جمع محدودی از مجموعهداران و خریداران برگزار شد و برای دنبالکنندگان این حراج بستر آنلاین را در سایتها و شبکههای اجتماعی فراهم کرد. چهاردهمین حراج تهران همچنین با همکاری پلتفروم «دیدارو»، برای اولین بار از فناوری واقعیت مجازی (VR) بهره برد تا خریدارانی که به هر دلیل نمیتوانستند در این رویداد حضور داشته باشند، این مراسم را با استفاده از عینکهای ویژه (VR) تجربه کنند.
اما از دیگر ویژگیهای چهاردهمین حراج تهران این بود که به طور کامل و دقیقتری به هنر معاصر اختصاص داشت و در آن آثاری از رسانههای هنری جدید همچون، عکس و چیدمانهای ویدیویی به علاقمندان هنر معاصر عرضه شد که مورد اقبال مجموعهداران هنری قرار گرفت.
این دوره از حراج تهران بدون حضور چهرههای اصلی بازار هنر ایران مانند سهراب سپهری، پرویز تناولی، بهمن محصص، حسین زندهرودی و… توانست به رکورد ۴۲ میلیاردی دست پیدا کند. این در حالی بود که این دوره همچون دوازدهمین حراج تهران که به هنر معاصر کشور اختصاص داشت و با فروش ۳۱ میلیاردی همراه بود؛ بیش از ۱۱ میلیارد رشد فروش را تجربه کرد. همچنین حراج تهران در این دوره ۳۳ چهره جدید را به مارکت هنر ایران معرفی کرد که نشاندهنده آن است این رویداد در پی ظرفیتسازی برای هنر معاصر کشور است.
یکی دیگر از ویژگیهای چهاردهمین حراج تهران که در این دوره کاملا مشهود بود فروش آثار هنرمندان بر اساس قیمتهای کارشناسی شده و در میان کمینه و بیشینه تعیین شده بر آثارشان بود. در مقابل هیجان خرید آثار هنرمندان جوان در این دوره کاملا مشخص بود؛ همانگونه که اثر علیرضا آسانلو به چهار برابر قیمت کمینه، عکس آلفرد یعقوبزاده به سه برابر قیمت کمینه و آثار مجتبی تاجیک، سیامک عزمی، حسن روحالامین و الهه حیدری به دو برابر قیمت کمینه به فروش رسیدند که نشان از حضور نسلی جدید در مارکت هنر کشور است.
۸ اثر میلیاردی هنر معاصر ایران
در چهاردهمین حراج تهران اگرچه ۶ اثر بالاتر از یک میلیارد تومان برآورد قیمت داشتند، اما در نهایت ۸ اثر بالاتر از این مبلغ به فروش رسیدند.
گرانقیمتترین اثر چهاردهمین حراج تهران متعلق به رضا درخشانی بود، این اثر با عنوان «روز و شب را میشمارم، روز و شب» که ۳ تا ۴ میلیارد تومان برآورد قیمت داشت، در نهایت ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان چکش خورد. در رتبه دوم اثری از وای. زی.کامی (کامران یوسفزاده) با عنوان «گنبد آبی» قرار گرفت که ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان فروخته شد. اثری از فرهاد مشیری با عنوان «ما، رزها» با قیمت ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نیز در رتبه سوم ذیقیمتترین آثار حراج چهاردهم قرار گرفت. پس از آن تابلوی «امپراتور مطرود» اثر واحد خاکدان یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان و تابلوی «بندبازها» اثر آویش خبرهزاده یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در رتبههای بعدی قرار گرفتند. اثر بدون عنوان محمود زندهرودی از مجموعه «کرامت انسانی»، تابلویی از قاسم حاجیزاده و اثر «هجرت طلایی» دیگر اثر رضا درخشانی نیز هر کدام، یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان چکش خوردند.
همچنین در این حراج ۹ اثر بالای ۵۰۰ میلیون تومان به فروش رسیدند. عکسی از مجموعه «سفید برفی» عباس کیارستمی ۸۵۰ میلیون تومان فروخته شد. تابلوی دولتهای «پارلمان» اثر مهرداد محبعلی ۸۰۰ میلیون تومان چکش خورد و اثر حجمی محمدحسین عماد از مجموعه «سایه روشن» ۷۰۰ میلیون تومان به فروش رسید. مجسمهای از سهند حسامیان با عنوان «تویزهیی» ۶۵۰ میلیون تومان فروخته شد و اثر بدون عنوان کامبیز صبری از مجموعه «تا جایی که به یاد دارم» ۶۰۰ میلیون تومان چکش خورد.
تابلوی سهلتهای رضا لواسانی از مجموعه «آب، باد، خاک، آتش» و اثری از محمود بخشی با عنوان «فیلتر از مجموعه دیوار بهمن» هرکدام ۵۵۰ میلیون تومان و مجسمه «معضل انسان» اثر امیرمسعود اخوانجم و اثری از گلناز فتحی هم ۵۰۰ میلیون تومان چکش خوردند.
رقابت خریداران برسر آثار چهرههای جدید مارکت هنر
در چهاردهمین حراج تهران ۶۱ اثر زیر ۵۰۰ میلیون تومان چکش خوردند که با بیشترین رقابت از سوی خریداران مواجه بودند. تابلویی از مجتبی تاجیک از مجموعه «تن-ها» با بیش از دو برابر برآورد قیمت اولیه، ۴۶۰ میلیون تومان چکش خورد. تابلوی «عروسکها» سیامک عزمی نیز دو برابر برآورد قیمت کمینه، ۴۴۰ میلیون تومان به فروش رسید. عکس شاخصی از دوران دفاع مقدس با عنوان «جنگجوی جوان» اثر آلفرد یعقوبزاده نیز پس از رقابت پرهیجان خریداران متعدد، به قیمت ۴۲۰ میلیون تومان، حدود سه برابر برآورد کمینه اولیه فروخته شد. همچنین اثر بدون عنوان علی نصیر، تابلوی نقاشی از فریدون آو و دو مجسمه از بیتا فیاضی هر کدام به قیمت ۴۰۰ میلیون تومان فروش رفتند.
تابلو حسن روحالامین با عنوان «عادیات» نیز با استقبال مجموعهداران هنری روبرو شد و با قیمت ۳۸۰ میلیون تومان، نزدیک به دو برابر برآورد اولیه فروخته شد.
مجسمه برنزی از بهداد لاهوتی و اثری از محمد فاسونکی با عنوان «خاطره بوسنی، گودال مرگ»، هرکدام۳۶۰ میلیون تومان به فروش رسیدند.
اثر حجمی بیژن نعمتیشریف ۳۴۰ میلیون تومان فروخته شد و سه اثر از نصرتالله مسلمیان، سمیرا علیخانزاده و امیر معبد هرکدام۳۲۰ میلیون تومان چکش خوردند.
۶ اثر از پیبک، عذرا عقیقی بخشایشی، احمد مرشدلو، مهدی فرهادیان، فرخ مهدوی و علیرضا آستانه هم هرکدام ۳۰۰ میلیون تومان فروخته شدند.
اثر حجمی برنز و سنگ بهروز دارش ۲۹۰ میلیون تومان چکش خورد و ۳ اثر از فرشید ملکی، بیتا وکیلی و الهه حیدری۲۶۰ میلیون تومان به فروش رسیدند.
مجسمه برنزی «فلوتنواز» اثر رضا امیر یاراحمدی، تابلویی از مجموعه «اسیدآمینه» وحید چمانی، اثر نقاشیخط کوروش قاضیمراد و تابلوی «منطقالطیر» اثر مشترک عباس شهسوار و مریم آیین، نیز هرکدام به قیمت ۲۲۰ میلیون تومان چکش خوردند.
در چهاردهمین حراج تهران ۵ اثر به قیمت ۲۰۰ میلیون تومان به فروش رسیدند که عبارتند از مجسمه برنزی «سوگلی شاه» اثر کوروش گلناری، اثری از حسین شاهطاهری، تابلوی بدون عنوان احمد امین نظر، اثری از محمود آزادنیا و تابلویی از علیرضا آسانلو که ۴ برابر برآورد قیمت اولیه فروخته شد.
حضور ۳۳ هنرمند جدید در حراج تهران
۴۲ اثرچهاردهمین حراج تهران نیز کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان به فروش رسیدند که اغلب آنها از میان ۳۳ هنرمندی بودند که برای اولین بار آثار آنها در حراج تهران عرضه میشد.
برای دیدن آثار و اطلاع از قیمت ها و اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید
سلام چطور میشه شرکت کرد؟
جهت اطلاع از شرایط شرکت میتوانید با حراج تهران تماس بگیرید .