نشست معرفی نشر آوام سرا و جشن امضای کتاب «رونق، پولهای زیاد، اَبَر دیلرها و صعود هنر معاصر» با حضورمجید ملانوروزی (مدیر اسبق موزه هنرهای معاصر تهران، مجموعهدار و پژوهشگر تاریخ هنر)، شاهین ترکمن (مجموعهدار و مدیر گالری سهراب و مدیر نشر سیته)، نیما ابطحی (مترجم کتاب) و جاوید رمضانی (مدیرمسئول نشر آوام سرا) پنجشنبه ۵ مهر ۱۴۰۳ در شهر کتاب ایرانشهر برگزار شد.
نشر آوام سرادر ادامۀ فعالیتهای خود، از سال ۱۳۹۸، با تمرکز بر موضوعات و مباحث نظری هنرهای تجسمی، اقدام به انتشار مجموعۀ کتابهای تخصصی «کپسول هنر معاصر» نمود. این انتشارات با مدیریت جاوید رمضانی به بررسی و شناخت مفاهیم ساختاری هنرهای تجسمی، اقتصاد هنر و تاریخ هنر معاصر میپردازد و در این مسیر با هنرمندان، نویسندگان و مترجمان جوان و حرفهای که در حیطۀ هنر امروز ایران فعالیت حرفهای دارند همکاری میکند.
این نشست از مجموعه رویدادهای تخصصی در حوزۀ هنرهای تجسمی با حمایت آتلیه مرمت و اصالتسنجی آوام برگزار شد.
نشست با سخنان جاوید رمضانی آغاز شد؛
نشر آوام سرا در حقیقت با این نیت شروع به کار کرد که نوشتن را در بین هنرمندان قوام دهد.
من به عنوان کسی که سالها در صحنۀ هنر در مقام هنرمند، نویسنده، مدرس و منتقد و تحلیلگر حضورداشتهام با مسائل و مشکلات عدیدهای مواجهه بودم. پس از ۲۰ سال تدریس در حوزۀ دانشگاهی هیچ واحد درسی در دانشگاهها دال بر آموزش هنر معاصر ایران نداریم و این موضوع وحشتناکی است.
همچنین با توجه به رشد روزافزون گالریها در حدود ۸۰۰ گالری از سال ۱۳۲۸، هیچ کتابی در مورد چرخش و تاریخ این گالریها نوشته نشده است. در همین راستا از سال ۹۶ شروع به طراحی دورههایی کردم که به راهاندازی و باز شدن این مسیر کمک کند و به موازات آن نشر آوامسرا با همین رویکرد فعالیت خود را از آغاز دورۀ کرونا مجدد از سر گرفت.
نشر آوام سرا در طی ۵ سال گذشته با تلاش بیوقفه اولین رویداد خود را با پکیج کاملی برای هنرمند، مجموعهدار، گالریدار در راستای نظم به ساختارها ارائه داده و در چند ماه آینده کتابهای «مجموعهداری» و «چگونه هنرمند موفقی شویم» و «جعبه ابزار کیوریتوری» را خواهیم داشت و بر این باوریم که دانش هر چیز مهمتر از خودِ اتفاق است.
از ما گله میکنند که نمیتوانند این کتابها را پیدا کنند، ما از طریق رسانههای خودمان (وبسایت و صفحه اینستاگرام آوام) اطلاعرسانی میکنیم، ما تابع نظام صنعت فرهنگ نبوده و آنچه تولید کردهایم برای هنرمندان بوده و دست به دست و نفر به نفر تحویل دادیم و سعی کردیم قیمت کتاب را پایین نگهداریم تا دانشجو و هر آن کسی که بدان نیاز دارد بتواند تهیه کند تا این مسیر تمدنساز پیش برود.
در ادامه مجید ملانوروزی صحبتهای خود را اینگونه آغاز کرد که امروزه بیش از ۶۰ دانشکدۀ هنری وجود دارد و با تعداد بالای هنرمندان، سرانۀ هنرمند به گالری در کشور ما امروز حدود ۵۰۰ نفر است!
امروزه اگر بخواهید کار حرفهای بکنید و از نقاشی و کار هنریتان درآمد داشته باشید نیازمند ساختارهایی هستید که بخش مهمی از آن گالریها و دیلرها، حراجها و آرت فرها هستند و این شبکهها باید به وجود بیاید.
کتاب رونق از چند نظر برای من جالب بود: یک اینکه موضوع آن اقتصاد هنر است. با مطالعۀ کتاب با ساختار حرفهای که بین هنرمند و گالریدار وجود دارد آشنا میشوید که شامل حمایت مالی و پیوستگی ارتباطی میان این دو است و باعث تداوم و بقای هر دو میشود.
این موضوع که پشت همۀ حراجیها بحث سرمایه است نه هنر، بحثی است بسیار تأثیرگذار، چراکه هنرمندان جوان فکر میکنند اگر شکل فلان هنرمند کار کنند که آثارش خیلی فروش دارد احتمالاً کارشان موفق میشود و این کتاب میتواند به شما نشان دهد که اینطور نیست؛ پشت آن ارتباطات اقتصادی وجود دارد. همچنین بانکها، بیمهها و منتقدین پشت آن هستند و سرمایهداران بزرگی حمایت میکنند و روی این آثار سرمایهگذاری میکنند که نمیخواهند پولشان به شکل ملک، طلا و ماشین وارد جامعه بشود.
در ادامه نیما ابطحی، مترجم کتاب «رونق» از مسیر ترجمۀ کتاب گفت: زمستان ۹۸ به واسطۀ مرمت اثری و آشنایی با جاوید رمضانی همزمان با آغاز کرونا و جلسات هفتگی با تیم آوام این کتاب را به من معرفی کردند و همان شب نسخۀ دیجیتالی کتاب را پیدا کردم و درگیر خواندنش شدم و در این بین در کنار ترجمههای تخصصی در حوزه فعالیتم که مشاورۀ مالی و حقوقی است ترجمۀ آن را شروع کردم؛ فقط یک تفاوت بزرگ و جذاب وجود داشت.
در حین ترجمه در حال آموختن بودم و علاقه ام به کتاب بیشتر میشد، همین طور به واسطۀ مکاتباتی که با نویسنده کتاب داشتم با اجازۀ مستقیم و استقبال مایکل اشنیرسون (مؤلف)، این کتاب به چاپ رسید.
شاهین ترکمن مهمان دیگر این نشست، از ارتباط با برندینگ هنرمند و ساختارهای جهان معاصر با تمام زرقوبرقهایش و لزوم مارکتینگ در بخش تجاری در سطح جهانی صحبت کرد. در سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ با شروع ایده پردازی در رابطه با برند و برندینگ، این موضوع در عالم تجاری غالب میشود و این در دنیای هنر نیز اتفاق میافتد؛ و ما باید از یک بازار احساسی _ هیجانی به یک بازار در حال تکامل که نیازمند فکر و رفتارهای دقیق است میل کنیم.
جاوید رمضانی در جمعبندی نشست عنوان کرد: این خواندن و نوشتن است که مهم است. زبان اساس تفکر تجریدی است. زبان معناساز است و تجسمی نمیتواند خودش را از زبان جدا کند، به خصوص در دورۀ فعلی تاریخ تحولی که تجسمی درگیر آن است.
قطعاً میدانم در آینده ما را فراموش نمیکنید و به ما در این مسیر کمک میکنید تا بتوانیم بیشتر خدمت گذار این فرهنگ و مردم و شما هنرمندان و دستاندرکاران هنر باشیم.
مجموعه نشستهای نشر آوام سرا در قالب رویدادهای نقد و بررسی کتاب و کارگاههای تخصصی آموزشی پژوهشی در حوزۀ هنرهای تجسمی ادامه خواهد داشت.
در صورت تمایل به تهیه کتاب «رونق، پولهای زیاد، اَبَر دیلرها و صعود هنر معاصر» کافی است نام کتاب را در پایان مطلب کامنت بگذارید و یا از روشهای زیر اقدام کنید:
لینک خرید مستقیم از سایت
دایرکت به پیج آوام @avam.mag
پیغام تلگرام و یا واتس اپ به شماره ۰۹۱۰۲۱۸۷۵۵۹
درباره کتاب رونق بیشتر بخوانید:
چه کسانی بازار هنر معاصر را شکل دادند؟
بزرکترین مجموعهداران هنری چگونه بوجود میآیند و قدرتمندترین دیلر دنیا کیست؟