قابلیت عکاسی خام (RAW) در دوربین گوشیهای android
این امر به این معنا است که کاربران قادر خواهند بود ببیند عکسها قبل از این که توسط دوربین گوشی پردازش شده و به یک فایل JPEG تبدیل شوند، چه شکلی هستند. امروزه عکسبرداری به یکی از کلیدیترین قابلیتهای گوشیهای هوشمند تبدیل شده است چرا که حالا به کمک شبکههای اجتماعی کاربران لحظه به لحظه زندگی خود را ثبت کرده و با دوستان خود به اشتراک میگذارند. این تصمیم جدید گوگل برای ایجاد قابلیت داشتن عکس خام نه تنها موجب قدمی جدید در دنیای عکاسی با گوشیهای هوشمند میشود بلکه نسبت به آیفون اپل نیز یک مزیت محسوب میشود چرا که گوشیهای آیفون اگرچه کیفیت عکس بالایی دارند ولی عکس خام را پشتیبانی نمیکنند.
قابلیت عکسبرداری خام (RAW) در دوربینهای پیشرفته DSLR امری کاملا متداول است، ولی این نکته تا به امروز وارد دنیای گوشیهای android نشده بود (لومیا ۱۰۲۰ و لومیا ۱۵۲۰ که ویندوزفونی هستند این قابلیت را دارند). اما چرا اضافه شدن این ویژگی مهم است؟ شاید برای کاربران عادی قابلیت انداختن عکسها بصورت خام اصلا مهم نباشد و حتی به جای اینکه یک بهبود محسوب شود، آنها را دچار زحمت کند.
نرمافزار دوربین در گوشیهای هوشمند وظیفه تبدیل عکسهای خام به JPEG یا فرمتهای مشابه را دارد که برای ویرایش و البته به اشتراکگذاری سادهتر هستند؛ اما کسانی که با هنر عکاسی آشنایی بیشتری دارند، حتما از این قابلیت جدید استقبال خواهند کرد. برخلاف JPEG و PNG عکسهای خام آزادی عمل بیشتری به شما برای ویرایش قسمتهای خاصی از عکس میدهند.
البته شاید ذکر این نکته خالی از لطف نباشد که تصاویر خام حدود ۳ برابر یک عکس JPEG فضا اِشغال میکنند و بنابراین حافظه گوشی هوشمند شما سریعتر پُر میشود. برای مثال یک عکس ۵ مگابایتی با فرمت JPEG اگر به صورت خام باشد، ۱۵ مگابایت فضا میگیرد که معادل یک ویدیوی کوتاه است.
اما مزیت دیگر عکسهای خام این است که این عکسها با bit depth بالاتری ذخیره میشوند که دامنه بیشتری از اعداد را برای توصیف رنگ سیاه تا روشنایی کامل را شامل میشود که باعث میشود کیفیت تصویر بالاتر بوده و برای مثال جزئیات بیشتری از اشیایی که در عکس، سایه روی آنها افتاده است، ببینیم. هچنین تصاویر خام این قابلیت را به کاربران میدهند تا تصمیم بگیرند که چه میزان sharpening، کنتراست، اشباع رنگ و کاهش نویز برای عکس مناسب است.
همانطور که ذکر شد تصاویر خام انعطافپذیری بیشتری برای ویرایش دارند. در تصاویر بالا، عکس سمت چپ دارای فرمت JPEG است و همانطور که مشاهده میکنید جلوی عکس کمی تیره شده تا آسمان روشن بیشتر به چشم بیاید. تصویر وسط، همان تصویر سمت چپ در حالت خام است که همانطور که مشاهده میکنید، نمای جلوی عکس در تصویر خام روشن است و این اجازه را به شما میدهد تا در صورت تمایل آن را ویرایش کنید. در تصویر سمت راست با اعمال برخی ویرایشها، سایههای موجود در نمای جلوی تصویر حذف شده و نمای جلوی تصویر روشنتر شده است.
عکسهای خام، دادههای خاصی هستند که هیچگونه تنظیمات و تغییراتی روی آنها اعمال نشده و عکاس میتواند با استفاده از نرمافزارهایی مانند فتوشاپ هرگونه تغییری که مایل است به عکس بدهد. به عبارت دیگر، وقتی شما در حالت خام عکسبرداری میکنید، نرمافزار بطور پیشفرض هیچ تغییری در این که رنگ یک قسمت از عکس باید چگونه به نظر بیاید، نمیدهد.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید تنظیمات نکسوس ۵ به گونهای است که در آن یک آسمان ابری در عکسی مانند عکس سمت چپ به صورت نارنجی در میآید در حالی که در عکس خام که در سمت راست قرار دارد، آسمان حالت طبیعیتری دارد. البته شاید در یک عکس با فرمت JPEG نیز بتوانیم آسمان را به حالت طبیعی خود تبدیل کنیم ولی بدون تردید با کاهش کیفیت عکس مواجه خواهیم شد.
اضافه شدن پشتیبانی از عکاسی RAW مهمترین قابلیت اضافه شده به android آبنبات چوبی نیست، ولی درهای جدیدی را برای گوشیهای هوشمند باز میکند تا در شرایط خاص، جایگزین مناسبی برای دوربینهای حرفهای باشند. علاوه بر این، قابلیت ارائه تصاویر خام یک مزیت برای android نسبت به iOS خواهد بود. بدون تردید این قدم اول در این مسیر است و حالا باید منتظر بمانیم تا تولید کنندگان گوشیهای هوشمند ۵.0android را برای محصولات خود ارائه کنند و شاهد حجم انبوهی از گوشیهای هوشمند مجهز به این قابلیت باشیم. در آن زمان شرکتهایی مانند ادوبی با محصولات و ابزارهای ویژه خود که مناسب برای کار روی عکسهای خام هستند و البته فرمت DNG متعلق به این شرکت میتوانند کمک زیادی به علاقهمندان عکاسی با گوشیهای هوشمند بکنند.
منبع: زومیت