گزارش نمایشگاه گروهی نقاشی گالری آوا
۳۰ اثر نقاشی از دانشجویان و هنرمندان اولین ورکشاپ موزه موسیقی در تاریخ ۳۱ تیر در نگارخانه شهر آوا با حضور هنرمندان هنرهای تجسمی ، موسیقی و مدیران فرهنگی و هنری کشور در ساعت ۱۸ افتتاح گردید.
ابتدا آقای علی مرادخانی معاون وزیر در امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تقدیر و تشکر ازهنرمندانی که در طی این مدت آثاری با موضوع موسیقیایی را خلق نمودند قدردانی کردند . سپس استاد لوریس چکناواریان به عنوان هنرمند برجسته عرصه موسیقی کشورمان ،آهنگساز ، رهبر ارکستر همچنین نقاش و شاعر سخنانی در مورد تعامل این دو هنر یعنی موسیقی و نقاشی ایراد نمودند. همچنین ایشان گفتند کاری که در این موزه در حال انجام گرفتن هست موزه موسیقی را در کشور به لحاظ فعالیت های هنری متمایز می نماید.
از آنجاییکه در اولین جلسه بررسی آثار نقاشی این هنرجویان ایشان نیز حضور داشتند از روند اجرای آثار بسیار خرسند بودند و از هنرمندان این نمایشگاه تقدیر و تشکر کردند.
سپس جناب آقای ملا نوروزی مدیر کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانشان فرمودند نگارخانه شهر آوا در این مدت کوتاه داری هویتی خاص برای خود شده است . و نتایج اولین ورکشاپ نگارخانه شهر آوا را مثبت ارزیابی کردند و اظهار داشتند آثاری که بعد از ورکشاپ توسط دانشجویان وهنرمندان رشته های هنرهای تجسمی و تئاتر خلق گردیده دارای ارزش هنری خاص می باشد.
بعد از سخنان آقای ملا نوروزی جناب آقای بوتس نماینده ی فرهنگی سفارت آلمان در تهران طی سخنانی با عنوان اینکه در یک موزه نیستم بلکه در باغی هستم که خلاقیت درآن دیده می شود اضهار داشتند که خیلی خوشحالم که بعد از نمایشگاه سیگمار پولک در این نمایشگاه حضور دارم و شاهد خلق آثاری چنین زیبا هستم . و از هنرمندان این مجموعه تشکر و قدر دانی کردند که در ادامه نمایشگاه سیگمار پو لک و ورکشاپ چنین آثاری توسط این هنرمندان خلق شده است.
و امید وارم که روابط فرهنگی و هنری بین کشور جمهوری اسلامی ایران و آلمان گسترش بیشتری یابد. و ما این آثار را نیز در آلمان بتوانیم به نمایش بگذاریم.
سپس آقای مهندس کاظمی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنانی در ارتباط با اقتصاد در هنر برای میهمانان و هنرمندان ایراد فرمودند.
در سه بخش نکات اصلی مارکت هنرایران را به هنرمندان توصیه نمودند.
بخش اول وضعیت مارکت هنر در جهان که شاخص مهم دارد ، شاخص اول درسال ۲۰۱۴ گردش مالی ۵۶ میلیارد دلار بوده است که عمده این بازار در اختیار کشورهای اروپایی، چین و ژاپن است. ایران درسال گذشته مارکتش ۴۵ میلیون دلار بوده است ، اگر بخواهیم به متوسط جهانی برسیم با توجه به این که این گردش مالی ۵۶ میلیارد دلار را اگر دربین ۱۸۵ کشور تقسیم کنیم به هر کشوری حدود ۳۵۴میلیون دلار می رسد، پس وضعیت کشور ما نسبت به وضعیت مطلوب جهانی باید تلاش بیشتری انجام دهد. لذا باید چشم اندازی را ترسیم کنیم که بازار هنر ایران برسد به درآمد ۳۵۴ میلیون دلاری.
شاخص دوم ، تعداد گالری ها می باشد چرا که مارکت هنر بردوش گالری هاست در جهان ۴۰۰ هزار گالری وجود دارد که در هر کشورباید ۲۲۰۰ گالری وجود داشته باشد ودر ایران ۱۶۵ گالری می باشد که خوشبختانه درحال حاضر گالری ها هم از نظر کمی و کیفی رشد قابل توجهی داشته اند هم به لحاظ ارائه و نمایش آثار وهم به لحاظ مساحت و فضا رشد به سزایی داشته است.
با توجه به این نکات دورنیست که این ۱۶۵ گالری را به ۲۲۰۰ گالری که متوسط جهانی است نزدیک کنیم برای این کار هم اهتمام مدیران را نیاز داریم هم اهتمام مردم و هم اهتمام صنفی که مربوط به گالری ها و موزه ها می باشد. فرصت های خوبی را دراختیار داریم. اولین فرصت توجه غرب به هنر اُرینتالیست یعنی هنرشرق که در شرق توجه به خاور میانه می باشد، که این فرصتی است برای هنرمندان ما که با توجه به این رویکرد باید این فرصت را به دست بیاورند.
فرصت دوم رشد بی سابقه ی موزه های هنری در منطقه ی ماست حتما شنیده اید که کشورهای حوضه خلیج فارس اخیراً تعداد موزه های خود را به سرعت افزایش می دهند و حتی نمایندگی موزه هایی همچون گوگن هایم و لوور را نیز برای خود گرفته اند. رشد موزه ها هم فرصت ارزنده ایست برای هنرمندان ما که بتوانند آثارشان را عرضه کنند .
و اما فرصت سوم مارکت جهانی ، مارکت هنردر حال انتقال از غرب به شرق است. پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۵۰ یعنی حدود ۳۴ سال دیگر مارکت اصلی هنر در دست کشور چین باشد الان که با شما صحبت می کنم چین پس از آمریکا مقام دوم را دارد که انگلستان سومی می باشد. انتقال مارکت هنر جهان از غرب به شرق فرصت ایده عالی را برای هنرمندان ما به وجود می آورد که باید آنرا دریابیم.
اما نکته ای را که می خواهم برای هنرمندان عزیز عرض کنم ، می دانید که ما امروز در سطح منطقه رکورد دار هستیم چه به لحاظ گرانترین قیمت و چه به لحاظ حجم آثار چون حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد حجم آثار هنری در سطح منطقه مطعلق به هنرمندان ماست مابقی مربوط به ۱۶ الی ۱۷ کشور دیگر است همانند مصر ، عراق ، عمارات، سوریه، لبنان و ترکیه و . . می باشد. این سهم برای ما فوق العاده است و به نظر من این امر یک دلیل بیشتر ندارد و آن این است که مهمترین فاکتوری که در مارکت منطقه و جهانی از این هنرمندان عرضه شده است آثاری است که وفاداربه خاطره ی جمعی ایرانیست ، خاطره جمعی که در هویت ایرانی ، سنت ما و فرهنگ دینی ما در طی چند هزار ساله وجود داشته و ریشه گرفته است. گرانترین هنرمندان ، هنرمندان منسوب به مکتب سقاخانه ای اند، که شما عزیزان می دانید که مهمترین شاخص این مکتب استفاده از عناصر و موتیف ها و نمادهای دینی و ملی ماست به همین جهت هم مرحوم کریم امامی اسم این مکتب را سقا خانه گذاشته است. این دلیل موفقیت هنرمندان ما در مارکت جهانیست. هنرمندان مکتب سقاخانه نوعی وفادار به خاطره ی جمعی ایرانی اسلامی را حفظ کرده اند که همانطور که گفتم ریشه درهویت ، فرهنگ و سنت ایرانیان را دارد. حتی هنرمندانی که مستقیم ازعناصر و نمادهای ملی و دینی ایرانی استفاده می کنند اینها آثارشان همه بازتابی از شناسنامه ملی ما ایرانی هاست و جهان هم به این آثار رغبت دارد.
توصیه من به هنرمندان عزیز این است که این شاخص مهم را در خلق آثار خود مورد توجه قرار دهند همچنان که در آثار به نمایش درآمده در این نگارخانه میبینیم ، نمادهایی از سنت و فرهنگ و موسیقی ایرانی استفاده شده است.
خداوند اهالی هنر را موفق بدارد و اما خواهشی از آقای بوتس داشتم که تا کنون در طول مدت خدمت خود در جمهوری اسلامی ایران کارهای مهمی را انجام داده اند که از جمله ی آنها نمایشگاه سیگمار پولک بسیار تحسین برانگیز بود چرا که اصل این آثار هنرمند ارزنده ی آلمانی را به ایران آوردند و من به عنوان یک ایرانی از ایشان تشکر می کنم و همچنین از همکاران موزه موسیقی و نگارخانه شهر آوا که اهتمام ورزیدند .و اما به صورت خاص از ایشان خواهش میکنم که در طی دوره ای که در در تهران تشریف دارند به مبادلات تجاری هنر ایران و آلمان نیز توجه کنند و اگر بتوانیم بین گالری های دو کشور نوعی ارتباط را ایجاد کنیم و هنرمندان ما در اکسپو ها و آرت فرها ( نمایشگاه های هنری) یکدیگر شرکت کنیم و دراین دوره به اهتمام شما مناسبات تجاری هنری بین دو کشور نیز پایه گذاری شود. متشکرم آرزوی موفقیت برای تمامی هنرمندان شرکت کننده در این نمایشگاه را دارم.
آقای بوتس در جواب ایشان اظهار داشتند اتفاقاً پروژه های زیادی را دست داریم که در حال حاضر وقت نیست راجع به آنها توضیح دهم .
ما به نمایش دادن آثار اساتید برجسته نیاز داریم و درکنار آن احتیاج داریم که جوانانی که استادان آینده هستند آثارشان را نمایش دهند. به خصوص بعد از برجام این در خواستها از ما زیاد شده که هنرمندان آلمانی بتوانند به ایران بیایند و ما خیلی خوشحال میشویم که بتوانیم این امر را گسترش دهیم همچنین من به اتفاق همکارانم تلاشمان را می کنیم که هنرمندان ایرانی نیز در گالری های کشور آلمان آثار خودرا بتوانند نمایش دهند.