موزه متروپولیتن | قسمت دوم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت دوازدهم
انتشارات سمت | دکتر یوسف منصورزاده، ابوالقاسم حاتمی
مجله هنرهای تجسمی آوام: تلخیص آزاده حاج اسفندیاری
در قسمت قبل به چند نمونه از دپارتمان های موزه متروپولیتن پرداختیم و در این قسمت دپارتمان های جنبی و بخش های دیگر را به شرح زیر خواهیم داشت:
دپارتمان طراحی و چاپ :
این دپارتمان در سال ۱۸۸۰ و با ۶۷۰ اثر طراحی از آثار استادکاران مطرح راهاندازی شد و بهمرورزمان از طریق اهدا و خرید به آثار مجموعهها افزوده شد. در این دپارتمان ۱۷۰۰۰ اثر طراحی، ۵/۱ میلیون اثر چاپ و ۱۲۰۰۰ کتاب مصور نگهداری میشود. آثار این دپارتمان شامل مجموعهی طراحی و آثار چاپی اروپا از قرن ۱۵ تا ۱۹ و متعلق به هنرمندانی مانند لئوناردو داوینچی، دورر، رامبرانت، گویا و بسیاری دیگر است.
دپارتمان هنر مصر:
از سال ۱۹۰۶ به دنبال حفاریهای باستانشناسی صورت گرفته از طرف موزه در کشور مصر آثار متعددی به موزه منتقل شد که تقریباً نیمی از آثار این دپارتمان را تشکیل میدهند. بیش از ۲۰۰۰۰ اثر متعلق به مصر باستان از قرن پنجم قبل از میلاد تا ۴۰۰ بعد از میلاد در فضایی شامل ۴۰ گالری نمایش داده میشوند.
دپارتمان نقاشی اروپا:
۱۷۰۰ نقاشی متعلق به هنرمندان اروپایی از سال ۱۲۵۰ تا ۱۸۰۰ در این دپارتمان نگهداری میشوند.
دپارتمان هنرهای تزئینی و مجسمهسازی اروپا:
این دپارتمان که یکی از وسیعترین دپارتمانهای موزه است چیزی بیش از ۵۰۰۰۰ اثر هنری از قرن ۱۱ تا ۲۰ را در خود جای داده است. این آثار متعلق به ایتالیای دورهی رنسانس، مجسمههای قرن ۱۸ فرانسه، آثاری از برنینی تا رودن، اتاقهای فرانسوی و انگلیسی از دورههای مختلف میشود. هنرهای تزئینی نیز شامل جواهرات، سرامیک و آبگینه و بافت نیز میشود. در این دپارتمان بخش کاملی از مبلمان و تزئینات دربار اسپانیا در قرن ۱۶ نگهداری میشود که در دو گالری بازسازیشدهاند.
دپارتمان هنر آمریکا:
این دپارتمان اخیراً و در سال ۲۰۱۲ به موزه افزوده شد و تاریخ هنر آمریکا را از قرن ۱۷ تا ۲۱ به نمایش گذاشته است.
دپارتمان هنر یونان و روم:
مجموعههای این دپارتمان شامل ۱۷ هزار اثر هنری و تاریخی میشود. آثار این دپارتمان روی آثار فرهنگی یونان و روم متمرکزشدهاند. برجستهترین اثر تاریخی این مجموعه کالسکهای سلطنتی مربوط به ۵۳۰ قبل از میلاد و تابوت سنگی آماتوس متعلق به قرن ۵ قبل از میلاد است.
دپارتمان هنر اسلامی:
این دپارتمان که یکی از کاملترین مجموعههای موزه است شامل سرامیک، منسوجات، شیشه، فلزکاری، مینیاتور و اتاقهای تاریخی از سراسر کشورهای اسلامی میشود. آثار این مجموعه شامل آثار منحصراً مذهبی (برای استفاده مذهبی یا بهعنوان تزئینی در مساجد) و غیرمذهبی (سرامیک، بافت) و در گسترهی فرهنگ-های اسلامی از اسپانیا تا شمال آفریقا تا آسیای مرکزی میشود. مجموعه مینیاتورهای ایرانی در دپارتمان هنر اسلامی و مغولان هند برجستهترین مجموعه موزه را تشکیل میدهند. آثار خوشنویسی مذهبی و غیرمذهبی این دپارتمان نیز شامل فرمانهای رسمی سلطان سلیمان تا قرآنهای خطی است که سبکهای خوشنویسی دورههای مختلف را معرفی میکند.
دپارتمان قرون وسطی:
این دپارتمان طیف وسیع و جامعی از هنر غربی از قرن ۳ تا ۱۵ را در برمیگیرد. هنر عصر برنز و هنر سلتی، بیزانس و گنجینههای اوایل قرون وسطی، مجسمههای مربوط به دورهی رمانسک و گوتیک، شیشههای رنگآمیزی شده، پردههای نقشدار، کارهای انجامشده روی عاج، فلزکاری و نمونههایی از باغها و صومعههای قرون وسطی.
دپارتمان هنر مدرن و معاصر:
این دپارتمان با تقریباً ۱۳۰۰۰ اثر هنری که عمدتاً بهوسیله هنرمندان اروپایی و آمریکایی تهیهشده مساحتی حدود ۶ هزار مترمربع را اشغال کرده و آثار هنر نقاشی، مجسمهسازی، طراحی و معماری را از سال ۱۹۰۰ میلادی تا عصر حاضر به نمایش گذاشته است. آثار هنرمندانی از اروپا چون: سالوادور دالی، رنه مارگریت، پیکاسو و مجموعهای از آثار هنرمندان آمریکایی مانند جورجیا اوکیف، جکسون پولاک، اندی وارهول و … .
دپارتمان ابزار و آلات موسیقی:
ابزار و آلات موسیقی متعلق به نقاط مختلف جهان در این دپارتمان نگهداری میشوند. این دپارتمان با ۵۰۰۰ شیء از نمونههای مختلف ابزار و آلات موسیقی از سراسر جهان یکی از مجموعههای کمنظیر در جهان است. ابزارهای موسیقی نهتنها بر اساس زیباییشناسی نمایش دادهشدهاند بلکه آنها را از جنبههای اجتماعی، تکنیکی و فرهنگشان نیز مجسم میکند. بسیاری از آلات موسیقی در این مجموعه قابلاجرا هستند و این دپارتمان مخاطبان موزه را به استفاده از آنها تشویق مینماید.
دپارتمان عکس:
این دپارتمان شامل ۲۵۰۰۰ عکس است که در ۵ مجموعه نگهداری میشوند. آثاری از عکاسان انگلیسی و فرانسوی از قرن ۱۹ تا به امروز و کار عکاسان معروف آمریکایی شامل آلفرد استیگلیتز، ادوارد استایکن، پل استرند و عکاسی آوانگارد بین دو جنگ جهانی و آثار عکاسان معاصر در موزه نگهداری میشوند. هر یک از دپارتمانهای موزه دارای یک کتابخانهی مستقل نیز است.
اطلاعات بیشتر در سایت موزه متروپولیتن
قسمتهای قبلی را اینجا بخوانید:
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت اول
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت دوم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت سوم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت چهارم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت پنجم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت ششم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت هفتم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت هشتم
خلاصه کتاب مبانی موزه داری | قسمت نهم