هنر بیان احساسات انسانی ازطریق آواها و صداها موسیقی نام دارد. موسیقی روح را صفا بخشیده و هنری خالص و ساده است که هر انسان صاحبذوقی را تحتتأثیر قرار میدهد. سازهای موسیقی ابزارهای مختلفی هستند که با استفاده از آنها صداهای زیبایی تولید میشود. میتوان گفت هر ابزاری که بتواند صدا تولید کند یک ساز موسیقی محسوب میشود.
آموزش موسیقی یکی از انواع آموزش مهارت است که سنوسال نمیشناسد و از تمام گروههای سنی جامعه در آموزشگاههای موسیقی حضور دارند. برای فراگیری موسیقی دو نوع آموزش از راه دور و آموزش در محل وجود دارد که افراد بنا بر شرایط خود میتوانند یک دوره را انتخاب کنند؛ گرچه آموزش در محل میتواند تأثیر یادگیری را افزایش دهد.
انواع سازهای موسیقی
سازهای موسیقی ایرانی و خارجی انواع مختلف دارند که بر اساس شکل ظاهری، بدنه اصلی ساز و شیوه نواختن در چند گروه قرار میگیرند. افرادی که در دورههای آموزش موسیقی شرکت میکنند باید با این تقسیمبندیها آشنا شوند. در ادامه به تقسیمبندی انواع سازهای موسیقی میپردازیم.
۱. سازهای بادی
صدای تولیدشده در سازهای بادی در اثر دمیدن به وجود میآید و معمولاً در آنها سوراخهایی وجود دارد که ازطریق گرفتن و رهاکردن سوراخها صدای موردنظر نوازنده تولید میشود. سازهای بادی به دودسته تقسیم میشوند که عبارتاند از:
- سازهای بادی چوبی: مانند فلوت، فلوت ریکوردر، ابوا و کلارینت
- سازهای بادی برنجی: مانند کورنت، ترومپت، ترومبون و ساکسیفون
۲. سازهای زهی
در این نوع سازهای موسیقی صدا در اثر لرزش تار یا سیم تولید میشود. با کشیدن آرشه، زخمه زدن یا ضربهزدن روی تارها صدای موسیقی تولید میشود. سازهای زهی شامل ساز زهی زخمهای، کوبشی و آرشهای هستند. ساز زهی زخمهای همانطور که از نام آن مشخص است ازطریق زخمه زدن با مضراب یا انگشت بر تار یا سیم صدا تولید میشود. برای تولید موسیقی در ساز زهی کوبشی باید با وسیلهای شبیه چکش روی تارها ضربه زد.
سنتور، ویبرافون و زیلفون نمونههایی از ساز زهی کوبشی هستند. در ساز زهی آرشهای با استفاده از یک آرشه و کشیدن آن روی تارها صدا تولید میشود. کمانچه، ویولن و قیچک از انواع سازهای زهی آرشهای هستند.
۳. سازهای کوبه ای
یکی دیگر از انواع سازها که در آموزش موسیقی با آنها آشنا میشوید سازهای کوبهای هستند. با ضربهزدن، خراش، سایش یا تکان روی این نوع سازها، صدا تولید میشود. میتوان گفت که بعد از صدای انسان، سازهای کوبهای قدیمیترین نوع سازها هستند. سازهای کوبهای نیز به دودسته تقسیم میشوند که عبارتاند از:
- سازهای کوبهای با کوک معین: مانند بلز، درام و هنگ
- سازهای کوبهای با کوک نامعین: مانند انواع طبل، دف و دایرهزنگی
۴. سازهای الکترونیک و دارای صفحه کلید
سازهایی مانند پیانو، آکاردئون و ارگ از انواع سازهای دارای صفحهکلید هستند که با به حرکت درآوردن کلیدها صدای موسیقی تولید میشود. امروزه انواع مختلف سازهای الکترونیکی و دارای صفحهکلید در بازار وجود دارد و برخی افراد برای آموزش مهارت موسیقی این نوع سازها را انتخاب میکنند.
با افزایش علاقه افراد برای آموزش موسیقی، آموزشگاهها و مربیان زیادی در این حوزه فعال هستند. صاحبان آموزشگاههای موسیقی و مربیان با درج آگهیهای مربوط به دورههای آموزشی خود در کلاستور میتوانند علاقهمندان را در جریان دورههای آموزشی خود قرار دهند. کلاستور بستری امن و مطمئن برای آگاهیرسانی درباره دورههای آموزشی مختلف است.
نکات مهم در انتخاب سازهای موسیقی
داشتن استعداد موسیقایی اولین عامل برای موفقیت در آموزش موسیقی است. برخی افراد استعداد خاصی در فراگیری و آموزش مهارت موسیقی دارند. مربی دوره آموزشی با بررسی میزان استعداد هنرجو، میتواند به علاقه و استعداد او به نوع ساز پی ببرد. دومین مورد برای انتخاب ساز موسیقی میزان بودجه است. برخی از انواع سازها قیمت بالایی داشته و همه افراد نمیتوانند بودجه آن را تأمین کنند.
برخی افراد با تصور اینکه به ساز مشخصی علاقه دارند برای آموزش موسیقی اقدام میکنند؛ ولی بعد از حضور در دوره و گرفتن ساز موردنظر در دست علاقه آنها از بین میرود. به همین دلیل لازم است با حضور در دوره آموزش در محل و مشورت با مربی ساز مناسب خود که استعداد نواختن آن را دارند را انتخاب کنند.
انواع سازهای موسیقی ایرانی و غربی
نوع دیگری از تقسیمبندی سازهای موسیقی مربوط به سازهای ایرانی و غربی است که در ادامه به آنها میپردازیم.
۱. سازهای ایرانی
سازهای سنتی ایرانی میراثی ماندگار از نیاکان ما هستند و ساختاری زیبا و صدایی دلنشین دارند. تاریخچه سازهای ایرانی سابقهای طولانی و چندهزارساله دارد. سازهایی مانند سهتار و تنبک از دوران ایران باستان به ما رسیدهاند. نواهای تولیدشده از این سازها بهقدری زیبا و جذاب هستند که افراد زیادی برای آموزش موسیقی ایرانی در دورههای آموزشی آن شرکت میکنند. انواع سازهای ایرانی عبارتاند از:
- تار
- سهتار
- سنتور
- تنبور
- عود
- قانون
- کمانچه
- نی
- دف
- تنبک
- قیچک
اگر شما نیز از علاقهمندان به آموزش مهارت موسیقی و سازهای ایرانی هستید میتوانید با جستجو در آگهیهای آموزش موسیقی در کلاستور دوره مناسب خود را پیدا کنید. دورهها میتوانند بهصورت آموزش در محل یا آموزش از راه دور باشند.
۲. سازهای غربی
کشورهای غربی نیز دارای موسیقی غنی بوده و انواع سازهای غربی هم در ایران شناخته شده هستند. در دورههای آموزش موسیقی آموزش مهارت سازهای غربی توسط مربیان و نوازندگان ماهر آموزش داده میشود. برخی از سازهای غربی نیز قدمتی طولانی دارند. برخی از انواع سازهای غربی عبارتاند از:
- گیتار
- ویولن
- ترومپت
- ساکسیفون
- ویولنسل
- کلارینت
- فلوت
- پیانو
- گیتار باس
پرورش خلاقیت با آموزش موسیقی
آموزش موسیقی یکی از مهارتهای جذابی است که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است. آموزش مهارت موسیقی نقش زیادی در پرورش خلاقیت کودکان و رشد استعدادهای آنان دارد. انواع سازهای موسیقی را در یک تقسیمبندی میتوان به سازهای کوبهای بادی و زهی تقسیمبندی کرد.
موسیقی ایرانی غنای زیادی داشته و تار، سهتار، عود، کمانچه، تنبور و قیچک برخی از سازهای ایرانی هستند. علاوه بر این پیانو، ویولن، گیتار و ترومپت نیز نمونههای سازهای غربی هستند و افراد میتوانند بر اساس علاقه و استعداد خود و مشورت با مربی یکی از آنها را برای آموزش در محل یا آموزش از راه دور دورههای موسیقی انتخاب کنند.
مجموعه کلاستور شرایط مناسبی را فراهم کرده است تا مربیان موسیقی اطلاعات مربوط به دورههای آموزشی خود را در آن درج کنند. علاقهمندان به شرکت در این دورهها میتوانند با مراجعه به کلاستور دوره آموزشی مناسب خود را پیدا کنند.
در همین ارتباط بیشتر بخوانید: