شاعران در عصر لولهها
نقدی بر نمایشگاه باسم الرسام در گالری الهه
سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی
گفتهاند ماندن میان زمین و آسمان، ولادت و مرگ شاعران را پدید آورده است. شعر سعی میکند تا خانهای بسازد و آدمی در آن سکنی گزیند تا از بیوطنی و سرگردانی که ذات بشر در آن پوشیده مانده است نجات یابد.به این ترتیب شاعران اهل حقیقتاند و بیش از همه سیر آفاق و انفس و گاهاً مهاجرتهای جبری دامان آنان را میگیرد.
امروزه نقاشان شاعر بسیار رخ مینمایند. اینکه شعر و تصویر دو امکان برای ساختن مأمن انسان سرگردان است شکی نیست، اما جهان معاصر جهان تصویر است؛ چه آن را نیک بدانیم و چه ناخواسته، باید اعتراف کنیم که تصاویر انگارههای ذهنی عامهی مردم را شکل دادهاند و شاید از این روست که مشهورترین هنرمندان در عصر حاضر شاعرانِ به تصویرسازی مشهورند، تصاویری از جنس سینما نقاشی و گاهاً مجسمه.
از سوی دیگر باید هنر ملی ایرانیان را شعر بدانیم و بیگاه نیست که بگوییم عزیمت اندیشهی زیبا پرست از تجرید و قافیه و وزن کلمات در این سرزمین آغاز میگردد.

آغاز آشنایی جامعه هنری ایران با وی، از نمایشگاه نقاشی و طراحی او در سالهای دههی هفتاد شروع شد.
لحن تصویری باسم رسام استوار بر خط و بافت پرتحرک همراه با فیگورهای اساطیری بود که میتوانست جریان زندگی معاصر را در برشی میان متنی با استعارهها به گذشته پیوند بزند.

طراحی گرافیک رسام مصداق و نمونه خوبی برای نشان دادن جریان خلاقانه نشانهها و فنون تصویری از جهان زیباییشناسانه به فضای کاربردی گرافیک است. استفاده از فرمهای اصیل همراه با رنگهای فام و با بافتی بیان گرایانه بیشتر آثار او با مبنای تصویرسازی خلاقانه و در رتبه هنرمندان کلاسیک طراحی گرافیک قرار میدهد.

آیا او در جریان سالها کار طراحی گرافیک به این سمت رفته است؟ بیشک نمیتوان تأثیر این روند بر نظام ذهنی هنرمند را نادیده گرفت، اما از منظر نگارنده دغدغههای رسام با جهان معاصر هویت میگیرد و جنس ماهوی آن یعنی رفتار معناگریز و هنر طنز شاعرانه کماکان در انتهای لحن نقاش هویداست.



نقد نمایشگاههای قبل به قلم جاوید رمضانی را اینجا بخوانید:

جهان فانتزی و صداقت بی پروای امید معصومی
نقدی بر نمایشگاه امید معصومی در گالری دلگشا سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی آیا میتوان ملاک خلاقیت یک هنرمند را نگاه متفاوت وی دانست. نگاهی که در پی پیوند برقرار کردن بین محیط پیرامون و عناصر نامرتبط تصویری زندگی روزمره است. این پیوند با چه امکانی رخ میدهد. چه مفهومی تمام اشیا و پدیدههای …

اکبر نیکان پور | بازگشت به کودک درون
اکبر نیکان پور | بازگشت به کودک درون نقدی بر نمایشگاه اکبر نیکان پور در گالری ثالث سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی در آموزش هنر کودک، علایق، تواناییها و نیازهای پر معنای او وی را در جایگاه کلیدی قرار میدهد، بر اساس این دیدگاه، هنر عبارت است از توضیح و تبیین تغییرات کودک در …

مریم سالور از بنیانگزاران و هنرمندان سفال و مجسمه مدرن ایران
مریم سالور از بنیانگزاران و هنرمندان سفال و مجسمه مدرن ایران نقدی بر نمایشگاه «قاصدک» در گالری ایرانشهر سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی در هنر ایران طبیعت نقشی والا داشته است. ایرانیان سعی در حفظ و نگهداری مظاهر طبیعی داشته و در میان عناصر طبیعی مورد توجه هنرمندان ایرانی، خاک جایگاهی خاص را به …

حسین والامنش هنرمندی دغدغهمند و ایده پرداز
حسین والامنش هنرمندی دغدغه مند و ایده پرداز نقدی بر نمایشگاه حسین والامنش در گالری پروژههای آران با عنوان «از کجا آمدهام» مجله هنرهای تجسمی آوام: به قلم جاوید رمضانی براساس ثبت تاریخ، اصطلاح هنر مفهومی به جریانی اطلاق میشود که اوج آن بین سالهای ۱۹۶۶ و ۱۹۷۲ میلادی در غرب بوده است. آنچه هنر …

واقع گرایی اندیشمندانه در آثار وحید محمدی
واقع گرایی اندیشمندانه در آثار وحید محمدی نقدی بر نمایشگاه وحید محمدی در گالری آتبین سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی واقعگرای اندیشمند سهروردی فیلسوف و حکیم مسلمان با ارایه نظریه حکمت اشراق، نور را در جایگاهی والا و دارای مراتب تجلی متفاوتی نسبت به هستیشناسی ایران اسلامی قرار میدهد، آنچنانکه نور ملکوتی جزء عناصر …

آرمان استپانیان | هرچه پیشپا افتادهتر بهتر
آرمان استپانیان | هرچه پیشپا افتادهتر، بهتر نقدی بر آثار آرمان استپانیان سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی در پارکینگ پروانه من بسیاری از تصاویر را که کسی به دنبال آن نیست خریداری میکنم. عکسهای قدیمی، تصاویر خانوادگی بیارزش، مکانهای نامعلوم یا تبلیغات قدیمی، فیلمها و کارت پستالهای ساده و دیده نشده. این تصاویر را …

سعید امدادیان با عینکی نه چندان غماز
سعید امدادیان با عینکی نه چندان غماز نقدی بر نمایشگاه سعید امدادیان در گالری هور سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی نقاشی منظره از ابتدای پیدایش آن نه تنها چهرهی فیزیکی جهان را بازنمود کرده است؛ بلکه رابطهی انسان و طبیعت و در نهایت روابط انسانها در طبیعت را هم به تصویر کشیده است. در …

کیومرث کیاست | نقدی بر نمایشگاه روایت جنون در گالری ساربان
کیومرث کیاست | نقدی بر نمایشگاه روایت جنون در گالری ساربان من زندگی را انتخاب نمودم سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی مرگ هستی را بر انسان مکشوف میکند. در سرشت سوگناک زندگی، انسان در جستجوی امید میزید، ابدیت چهرهای رازآلود و جاودانه دارد. انسان از نیستی گریزان است و جاودانگی دغدغهی این موجود فانی …