علی نصیر، چیزی جدید و نامنتظر
نقدی بر نمایشگاه علی نصیر در گالری اُ
سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی
در هنگام اولین بارش زمستانی در مکان جدید گالری اُ به نمایشگاهی وارد می شویم که نقاشی تنها در مقام یک پدیده مستقل مطرح میشود.
مجموعهای از رنگهای فام و درخشان با لحنی آزاد و رها و به غایت مشخص که بیننده عام بهسختی میتواند آن را با مفاهیم دیده شده و پیشینی ذهن خود مطابقت دهد.
مهاجرت نصیر در پی جستوجویی هستیشناسانه و در التهاب یافتن چیزی جدید و نامنتظر شکل گرفته، آنچنان که در آثارش میتوان ردپای این پویش را بهخوبی مشاهده کرد.
دوران آموزش وی با شکلگیری هنر فیگوراتیو آلمان در دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی بافت وکارماده ذهنی وی را متأثر نموده گرچه در طی بیست سال گذشته به سمت زبانی متفاوت گام برمیدارد.
جدال طبیعت دست ساز انسانی در قالب سازهها و اشیا با شمایل انسانها عمده آثار وی را جان میبخشند. حضور فیگورها در کارنمای جدید نقاش کمرنگتر گردیده و این فقدان همراه با انباشت اشیا وگیاهان و گاهاً طبیعت دستخوش تصنع در چارچوب بومهای وی نوید شاعرانگی عمیقتری را در آثارش میدهند.
نصیر مشاهدهگری است؛ که از مرز طراحی و نقاشی عبور کرده. رفتار طراحانه وی در ارایه نقاشیهایش این مرز را مخدوش مینماید. تعریف طراحی از منظر او جریانی بیواسطه است که در قالب خط و مفهوم کلاسیک طراحی جا نمیگیرد.
بافت و خط همراه با رنگآمیزی سادهلوحانه، روان و بدون وقفه در اثارش پدیدار می گردند این همه زیبایی متفاوتی را به مخاطب عرضه میکند. انباشت فاصله،فرم و فضا، فشردگی جریان سیال ذهن را نشان میدهد. این جریان در عمل نقاشی وی جاری و پرتوان است. احساسات برانگیخته نقاش از دریافتهای تصویری جهان پیرامون با معصومیت و صداقت بسیاری ارایه شده که حتی کارآزمودهترین بینندگان را با سوال چیستی تصویر مقابل مواجه میکند. حاصل تجربه دیداری نمایش نصیر برای نگارنده نکتهای قابل تأمل است؛ آنکه امروز ما با فقدان سوال و هیجان پاسخ به سوال به عنوان امری عمومی در عرصه زندگی مواجهیم.
نصیر بیاعتنا به نظام انتقادی هنر معاصر تصاویر درون بنیاد خویش را خلق میکند، گویا تفاوت و حرکت ، همراه با در درون بودن، تمام جهان وی را شکل دادهاند. از منظر او جهان تصویر متشکل از تفاوتهای فرمی و تغییر و حرکت آنان از نگاه درونی هنرمند است.