پرونده نقد نمایشگاههای سال ۹۶ به قلم جاوید رمضانی
در این پرونده مروری دارریم بر نقد نمایشگاه هایی که جاوید رمضانی در سال ۹۶ نگاشته است که مشتمل بر ۳۵ نقد است که قریب به اتفاق آن در حیطه نقاشی نوشته شده است. جاوید رمضانی سردبیر منتقدان برنامه هنرنامه، پر مخاطب ترین رویداد تخصصی هنرهای تجسمی است که سومین سال خود را بی وقفه سپری میکند و هرهفته جمعهها از شبکه ۴ سیما پخش میشود.
لیست زیر به لحاظ زمانی از نقدهای اخیر آغاز میشود در ادامه مروزی بر هنرمندانی که در سال گذشته توسط جاوید رمضانی رصد شده اند:

دشتهای ما نجیبند، نقد نمایشگاه آنه محمد تاتاری در اعتماد
نقدی بر نمایشگاه آنه محمد تاتاری در گالری اعتماد دشتهای ما نجیبند سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی هنر بدوی یا پیش از تاریخ واژهای است که به مراحل نخستین خلاقیت هنری انسان اطلاق میگردد. این بدویت در ذهن با خامدستی و ناتوانی در بازنمایی تصویری عجین است. اما امروز درک انسان از هنر در …

«از کجا به کجا» با هنربانی سروش میلانیزاده، مسیر اندیشه هنرمند تا خلق اثر
نقدی بر نمایشگاه «از کجا به کجا» با هنربانی سروش میلانیزاده در گالری ثالث مسیر اندیشه هنرمند تا خلق اثر سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی واژه شهود intuition را ابتدا به حدس ترجمه کردهاند. تبدیل معنایی این واژه به شهود ناشی از تطور ذهن چند لایـه متفکران ایرانی بود. اگرچه همچنـان مـیتـوان در شـهود …

هنر فیگوراتیو احمد وکیلی در جایگاهی فرا سیاسی
هنر فیگوراتیو احمد وکیلی در جایگاهی فرا سیاسی نقدی بر نمایشگاه طراحی و نقاشی احمد وکیلی در گالری هور به قلم جاوید رمضانی طی سالیان مدید از ده سی تا امروز طراحی در هنر ایران پیشرفت بسیاری نموده است. تمام نحلههای نقاشی مدرن در این سالها به نوعی طراحی کردهاند. اما جریان هنرمندان مدرن فیگوراتیو …

تعلیق ایرانی هنر، نقدی بر نمایشگاه «طبیعت ساکن» جهانگیر شهدادی
نقدی بر نمایشگاه «طبیعت ساکن» جهانگیر شهدادی در گالری ۱۴ سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی تعلیق ایرانی هنر طبیعتگرایی در هنر کمترین پیوندی با محتوای اصل اثر ندارد. نقاشی از یک گل شاید به هیچ چیزی روی زمین شبیه نباشد. هیچ دستورالعملی در خصوص مضمون برای هنر سنت مدار و یا هنر غربی وجود …

«پرولترها» نمایشگاه طاهر پورحیدری در گالری هما
«پرولترها» در نمایشگاه طاهر پورحیدری در گالری هما نقدی بر نمایشگاه نقاشی طاهر پورحیدری سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی زمانی ارسطو مفهوم برده را اینچنین شرح میدهد: برده آن کسی است که در منطق تا آنجا مشارکت میکند که آن را احساس میکند، (aesthesis)، اما نه در آن حد که آن منطق را از …

علی نصیر، چیزی جدید و نامنتظر
علی نصیر، چیزی جدید و نامنتظر نقدی بر نمایشگاه علی نصیر در گالری اُ سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی در هنگام اولین بارش زمستانی در مکان جدید گالری اُ به نمایشگاهی وارد می شویم که نقاشی تنها در مقام یک پدیده مستقل مطرح میشود. مجموعهای از رنگهای فام و درخشان با لحنی آزاد و …

احمد اسفندیاری، ما گذشته را از منظر حال میبینیم
احمد اسفندیاری، ما گذشته را از منظر حال میبینیم نقدی بر «نقاش آبیها» آثار احمد اسفندیاری در گالری آرت سنتر سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی زندهیاد احمد اسفندیاری (۱۳۹۱-۱۳۰۱) در تهران متولد شد. وی بعد از گذراندن دوره دبیرستان و پشت سر گذاشتن کنکور، وارد دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران گردید. سالهای ۱۳۲۰ زمان …

تقدس کار | نقدی بر نمایشگاه علی گلستانه
نقدی بر نمایشگاه «گل یاس بنفش» در گالری مریم فصیحی هرندی به قلم جاوید رمضانی تقدس کار هنرمند چون دوستدار تجربه ناب است به موضوعات و اعیانی که پیشتر از معنا اشباع شدهاند رضایت نمیدهد. این به آن معناست؛ که در برخورد با تصویر یک منظره هنگامی که کلیه زوایا، رنگها، بافتها و شرایط فضایی …

مهدی حسینی | هنری بر ذات بدن هنرمند
مهدی حسینی | هنری بر ذات بدن هنرمند نقدی بر نمایشگاه سیلک اسکرین مهدی حسینی در گالری هور سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی تلفیق دو امر عینی و ذهنی و یا وحدت در نظام عقلانی و حسانی شرط تعیین کننده هر کنکاش هنری است. این دو ستون متضاد را میتوان در کلیه رفتارهای ابواب …

داریوش قرهزاد، گذر از طبیعت سنتی
داریوش قرهزاد، گذر از طبیعت سنتی نقدی بر نمایشگاه «لطفا وارد چمن شوید» در گالری چهارده سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی «طبیعت امروز حقیقتی است که با حقایق متعدد انسانی درگیر و احاطه شده است؛ حقایقی که ارزش بازبینی دارند.» عبارت کیوریتورینگ در فرهنگ هنر غربی امروز نسبت به گذشته در موقعیتهای بسیار وسیعتری …

علیرضا اسپهبد | قدرت، شهوت و خرد
علیرضا اسپهبد | قدرت، شهوت و خرد نقدی بر آثار علیرضا اسپهبد در گالری فرمانفرما سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی بیشک نقاش راوی بیطرف مقولات قابل دیدن نیست و ارائه نقوش تزیینی و یا نقل زیبایی محسوس تنها امکانی برای بیان و نگرش خاص هنرمند است. نقاشان به مانند دروازههای ذهن آدمی مفاهیم و …

حامد اصلانیان | معجزه نقاشی
حامد اصلانیان | معجزه نقاشی نقدی بر نمایشگاه حامد اصلانیان در کاما گالری سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی«هنرمند مخترع مکانهاست؛ او فضاها را شکل داده و تجسم میبخشد که پیش از این ناممکن و نااندیشیدنی بودهاند.» (جورج دیدی Georges Didi -1980) زمانی که در کنشهای متفاوت هنرمندان تأمل میکنیم نقطه تلاقیای به نام خلاقیت …

عادل سعدالدین | هرجایی بیرون از این جهان
عادل سعدالدین | هرجایی بیرون از این جهان سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی برگرفته از شعری از بودلر آیا خواب انسان شناختی انسان محوران کماکان ادامه دارد. آیا کسی در این زمین، بنبستهای ذاتی اومانیسم را ندیده است. مگر ما با درخت و خورشید و آسمان پیمان نبستیم آن هنگام که تمدنی کوچک بودیم. …

رضا نصرتی | از دکوراتیو تا ساختارهای ضد زیبا
رضا نصرتی | از دکوراتیو تا ساختارهای ضد زیبا نقدی بر نمایشگاه رضا نصرتی در گالری ساربان سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی چه رابطهای بین فرم و محتوا استوار است. از منظر بسیاری از هنرمندان فرم اصلیترین پایه و بازتاب کنکاش عملی و ذهنی هنرمند است؛ به نوعی برای تکیه بر ادراک مبتنی بر …

باسم الرسام | شاعران در عصر لولهها
شاعران در عصر لولهها نقدی بر نمایشگاه باسم الرسام در گالری الهه سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی گفتهاند ماندن میان زمین و آسمان، ولادت و مرگ شاعران را پدید آورده است. شعر سعی میکند تا خانهای بسازد و آدمی در آن سکنی گزیند تا از بیوطنی و سرگردانی که ذات بشر در آن پوشیده …

جهان فانتزی و صداقت بی پروای امید معصومی
نقدی بر نمایشگاه امید معصومی در گالری دلگشا سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی آیا میتوان ملاک خلاقیت یک هنرمند را نگاه متفاوت وی دانست. نگاهی که در پی پیوند برقرار کردن بین محیط پیرامون و عناصر نامرتبط تصویری زندگی روزمره است. این پیوند با چه امکانی رخ میدهد. چه مفهومی تمام اشیا و پدیدههای …

اکبر نیکان پور | بازگشت به کودک درون
اکبر نیکان پور | بازگشت به کودک درون نقدی بر نمایشگاه اکبر نیکان پور در گالری ثالث سایت تندیس: به قلم جاوید رمضانی در آموزش هنر کودک، علایق، تواناییها و نیازهای پر معنای او وی را در جایگاه کلیدی قرار میدهد، بر اساس این دیدگاه، هنر عبارت است از توضیح و تبیین تغییرات کودک در …

مریم سالور از بنیانگزاران و هنرمندان سفال و مجسمه مدرن ایران
مریم سالور از بنیانگزاران و هنرمندان سفال و مجسمه مدرن ایران نقدی بر نمایشگاه «قاصدک» در گالری ایرانشهر سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی در هنر ایران طبیعت نقشی والا داشته است. ایرانیان سعی در حفظ و نگهداری مظاهر طبیعی داشته و در میان عناصر طبیعی مورد توجه هنرمندان ایرانی، خاک جایگاهی خاص را به …

حسین والامنش هنرمندی دغدغهمند و ایده پرداز
حسین والامنش هنرمندی دغدغه مند و ایده پرداز نقدی بر نمایشگاه حسین والامنش در گالری پروژههای آران با عنوان «از کجا آمدهام» مجله هنرهای تجسمی آوام: به قلم جاوید رمضانی براساس ثبت تاریخ، اصطلاح هنر مفهومی به جریانی اطلاق میشود که اوج آن بین سالهای ۱۹۶۶ و ۱۹۷۲ میلادی در غرب بوده است. آنچه هنر …

واقع گرایی اندیشمندانه در آثار وحید محمدی
واقع گرایی اندیشمندانه در آثار وحید محمدی نقدی بر نمایشگاه وحید محمدی در گالری آتبین سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی واقعگرای اندیشمند سهروردی فیلسوف و حکیم مسلمان با ارایه نظریه حکمت اشراق، نور را در جایگاهی والا و دارای مراتب تجلی متفاوتی نسبت به هستیشناسی ایران اسلامی قرار میدهد، آنچنانکه نور ملکوتی جزء عناصر …

آرمان استپانیان | هرچه پیشپا افتادهتر بهتر
آرمان استپانیان | هرچه پیشپا افتادهتر، بهتر نقدی بر آثار آرمان استپانیان سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی در پارکینگ پروانه من بسیاری از تصاویر را که کسی به دنبال آن نیست خریداری میکنم. عکسهای قدیمی، تصاویر خانوادگی بیارزش، مکانهای نامعلوم یا تبلیغات قدیمی، فیلمها و کارت پستالهای ساده و دیده نشده. این تصاویر را …

سعید امدادیان با عینکی نه چندان غماز
سعید امدادیان با عینکی نه چندان غماز نقدی بر نمایشگاه سعید امدادیان در گالری هور سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی نقاشی منظره از ابتدای پیدایش آن نه تنها چهرهی فیزیکی جهان را بازنمود کرده است؛ بلکه رابطهی انسان و طبیعت و در نهایت روابط انسانها در طبیعت را هم به تصویر کشیده است. در …

کیومرث کیاست | نقدی بر نمایشگاه روایت جنون در گالری ساربان
کیومرث کیاست | نقدی بر نمایشگاه روایت جنون در گالری ساربان من زندگی را انتخاب نمودم سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی مرگ هستی را بر انسان مکشوف میکند. در سرشت سوگناک زندگی، انسان در جستجوی امید میزید، ابدیت چهرهای رازآلود و جاودانه دارد. انسان از نیستی گریزان است و جاودانگی دغدغهی این موجود فانی …

نقد نمایشگاه نیاز باباتبار در گالری دلگشا با عنوان آبرون
نقدی بر نمایشگاه نیاز باباتبار در گالری دلگشا با عنوان آبرون «آیرونی» سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی آیرونی شگردی از بیان است که در ادبیات نمودی روایی، نقاشی و داستانی دارد. و با مفهومی متفاوت، مطایبهآمیز، متضاد و مخالف با ظاهر کلام بیان میشود، به عبارتی آیرونی که از واژه لاتین یونانی Eironeia گرفته …

کاتارسیس | نقدی بر نمایشگاه علی ذاکری در گالری هما
کاتارسیس | نقدی بر نمایشگاه علی ذاکری در گالری هما حذف شدگان یا سری فرزندان خدا سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی کاتارسیس برداشت افلاطون از هنر دارای وجوهی دوگانه است، اما آنچه بیشتر مطرح میگردد گمان مذموم بودن افعالی است که تابع احساسات قرار دارند تا عقلانیت. این حکم تا آنجا پیش میرود که …

واریانس نقاشیهای سامان فرهنگی در گالری دید
نمایشگاه نقاشی واریانس سامان فرهنگی در گالری دید سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی ابداعات و ارزشهای جسورانه در هنر مدرن به شکل وسیعی ظهور کرده و پذیرفته شده است. اینکه هنرمندان به ظاهر طبیعت اکتفا نکنند حاصل جریانهای متفاوتی است؛ که عمدهی آن، توجه انسان به چگونگی روند آنچه در ذهن رخ میدهد است …

رضا دوست | نقد نمایشگاه نقاشی برای رنگها
رضا دوست | نقد نمایشگاه نقاشی برای رنگها نمایشگاه آتلیه به مثابه پرتره در گالری هما سایت تندیس قلم جاوید رمضانی نقاشی برای رنگها رهیافت هنر جدید در تقابل با هنر بومی و سنتی، فراخواندن اندیشه و فردیت برای ایجاد تغییر است. این تغییر در بافت اندیشهی فکری غرب و شرق نمادی از عصر جدید …

فقدان دوران فلز نقد نمایشگاه ۲:۳۰ دقیقه بامداد حامد نورایی
فقدان دوران فلز نقدی بر نمایشگاه ۲:۳۰ دقیقه بامداد حامد نورایی گالری طراحان آزاد سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی فقدان دوران فلز ما انسانها را خالقان معنای نشانهها میدانند. عالمان معتقدند ما هستیم که معانی نشانهها را میسازیم. این فعل با اعمال معنابخش انجام میگیرد؛ اشیا و نشانهها به خودی خود معنایی ندارند، زمانی …

پیکاسو، گوگن، پولاک، وارهول و دیگران در تهران
پیکاسو، گوگن، پولاک، وارهول و دیگران در تهران نقدی بر نمایش آثار مشاهیر هنر جهان از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران مسافران برلین و رم سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی ریشهی کلمهی موزه از واژهی یونانی موزی mouseim به معنای مقر زندگی موز mouse الههی هنر و صنعت اساطیر یونان گرفته شده است. این …

نقد نقاشیهای امید بازماندگان در خلوت زیستی خود
در گالری اُ
سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی
حضور رنگ قرمز در جایگاه نشانهشناسی به لحاظ وفور در آثار هنرمند در سطوح متفاوتی مانند جاده، بستر زمین محصور و پیراهن مرد ایستاده و غیره… نوعی عمد و تاکتیک عقلی را نشان میدهد که اصالت مناظر هنرمند را تهدید میکند، گویی این کنش نوعی رفتار برای انسجام مجموعه است تا حقیقتی عینی در نوع نگاه نقاش به زیست بوم خود… ادامه در سایت تندیس

نقدی بر نمایشگاه شب روز شب پری یوش گنجی در گالری ایرانشهر
سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی
از منظر پری یوش گنجی همهنماهای بیرونی طبیعت صورتکی است که از حیث دیداری نمودار نیروهایی از طبیعت است که در قالبهای خود، جوشش شور زندگی را نشان میدهند، جریان سیالِ نیروی حیات نمایندهی حقیقت والاتری از هستی است که هنرمند سعی در ارائه آن دارد… ادامه در سایت تندیس

نقد نمایشگاه احسان ضیائی در گالری شیرین
هنر نزد ایران است بس
سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی
…به هیچ روی معلوم نیست که مرزهای «هنر مفهومی» را کجا باید ترسیم کرد و کدام هنرمندان و کدام آثار هنری را در ذیل آن قرار داد… ادامه در سایت تندیس

فابل های بینشان | نقدی بر نمایشگاه نقاشی آذین رستمی
سایت تندیس به قلم جاوید رمضانی
فابل را در معنی قصه و یا حکایت گفتهاند، در ادبیات و سبکهای ادبی Fable داستان کوتاه و قصههای منثور و منظومی است که از زبان حیوانات نقل شده است… ادامه در سایت تندیس

گاهی درختان واقعیاند | نقدی بر نمایشگاه کریم نصر گالری بن
میراث متروک
به قلم جاوید رمضانی
کریم نصر نویسندهای پرتوان و پژوهشگر است که علی رغم مخالفت مشهودش با فلسفه و هنر مفهومی، دارای ذهنی نقاد و عقلانی در حوزه نظری هنر میباشد… ادامه در سایت تندیس

نقدی بر نمایشگاه پختستان | گالری شیرین
گسترش تخیل در همکاری ادبیات و هنرهای تجسمی
به قلم جاوید رمضانی
پختستان سرزمین دوبعدی است که مربع، یکی از ساکنان و راوی داستان، زندگی خود را در این سرزمین و نیز تجربههایش را از جهانهای یک بعدی و سه بعدی در آن روایت کرده است. این روایت دارای سویه و لایههای متعددی است… ادامه در سایت تندیس